Piteștiul are primul sistem de panouri solare termice pentru locuințe

0

Termo Calor Confort SA a finalizat montarea primului sistem public de panouri solare termice pentru locuințe publice din România, un proiect pilot care dovedește că încălzirea centralizată este o strategie a viitorului.

Acum câteva zile, producătorul și distribuitorul energiei termice în sistem centralizat din Pitești a prezentat public proiectul finalizat – Sistem de Panouri Solare pentru Apă Caldă de consum cu Aport pentru Încălzire – de care vor beneficia 124 de apartamente din strada Eremia Grigorescu, din blocurile racordate la încălzirea centralizată oferită prin Centrala Termică 206 (PT 206 și PT 205).

Blocurile care fac parte din proiectul pilot sunt: M2, N1, N2, P1, P2, Q3a, Q4, P1, P6A, P10, P14, P15, P16, P17, P18 și P20.

Sistemul este format din 22 de panouri solare cu câte 30 de tuburi, cu puterea instalată de 43.56 kW, și 1 panou fotovoltaic pentru energia electrică de siguranță, în momentul întreruperii energiei electrice din rețea. Acestea vor asigura energia necesară pentru producerea de apă caldă de consum cu aport pentru încălzire.

#Date tehnice:

  • Cazan: tip FERROLI, arzător RIELLO RSM BLU FS2 cu o putere instalată de 600 kW și un consum de gaze, conform puterii instalate, de 54,55 mc/h.

Sistemul va funcționa împreună cu instalația existentă pe tot parcursul anului.

Prevederile de funcționalitate pentru sistem sunt următoarele:

-Va asigura, în momentul funcționării, o putere de 43.56 kW pentru un debit de 4,65 m³/h;

-Va funcționa împreună cu instalația existentă și funcțională din CT 206;

-Nu va influența negativ funcționarea instalațiilor existente în CT 206 atunci când instalația solară nu este eficientă/nu funcționează din cauza condițiilor meteo;

-Sistemul este prevăzut cu o instalație de automatizare care să asigure funcționarea în condiții de deplină siguranță din punct de vedere tehnic sau al securității și sănătății (să nu existe posibilitatea contaminării apei calde de consum astfel încât să devină improprie uzului uman), în condițiile în care supravegherea instalațiilor nu este asigurată permanent de un operator uman;

-Este capabil să funcționeze pe tot parcursul anului (atât în sezonul primăvară-vară, cât și în sezonul toamnă-iarnă).

 

#Avantajele folosirii sistemului de panouri solare în încălzirea centralizată:

-Reducerea subvenției;

-Reducerea prețului energiei pentru apa caldă la client;

-Reducerea costurilor privind consumul de gaze pentru producerea apei calde pe timpul verii;

-Reducerea costurilor privind consumul de gaze, ținând cont de aportul de căldură pentru producerea energiei termice în perioada de iarnă;

-Reducerea prețului energiei termice la client în urma aportului termic produs de panourile solare;

-Reducerea consumului de energie electrică în urma utilizării panoului fotovoltaic;

-Costuri reduse de mentenanță.

Valoarea investiției a fost de 170.000 de lei (plus TVA) și va fi recuperată într-un timp relativ scurt: 271 de zile.

După monitorizarea și evaluarea eficienței acestui proiect pilot, Primăria Pitești intenționează să extindă acest sistem inovativ la nivelul întregului oraș, prin solicitarea și accesarea fondurilor nerambursabile – guvernamentale sau europene.