Cod portocaliu de caniculă!

0
Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționare de COD PORTOCALIU, valabilă și în județul nostru, în perioada 16-17 august.
Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat.
Valul de căldură va persista astfel încât în centrul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei și nordul Olteniei, precum și în vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade.
Minimele vor fi de 21…22 de grade, caracterizând o noapte tropicală.
Pompierii argeșeni monitorizează situația din teren și iau măsurile ce se impun pentru a preveni izbucnirea unor incendii la vegetația uscată, dar și pentru a gestiona operativ posibile situații de urgență.
De asemenea, având în vedere numărul semnificativ al arderilor necontrolate produse pe teritoriul județului nostru, pentru a reduce numărul acestora, respectați recomandările reprezentanților ISU Argeș:
– NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite;
– Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare;
– Acordați o atenție sporită copiilor pentru prevenirea jocului acestora cu focul, deoarece pot produce incendii.
Reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
– Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
– Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.