Update: 33 de turiști, blocați de viitură!

0

Update: S-a încheiat acțiunea de salvare de pe vârful Moldoveanu. În total 33 de turiști au foat transportați de echipaje în zone de unde au putut fi preluate de microbuze. La inceputul intervenției se estima că ar fi până la 30 de turiști blocați. În același timp cu intervenția din Valea Rea, în canionul Valea lui Stan o femeie a suferit o fractură la un picior.

 

„Alți 33 de turiști au fost evacuați și sunt transportați la gara din municipiul Curtea de Argeș.

 

Astfel, microbuzul de la Garda de Intervenție Topoloveni a mai preluat încă 16 persoane, iar cel al autorităților locale a preluat 17 turiști.

 

Totodată, a existat și o situație, în zona traseului Valea lui Stan, în care o persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 39 de ani, în urma acordării primului ajutor calificat, a fost transportată la spital de către echipajul SMURD.

 

Victima prezenta suspiciune de fractură la membrul superior stâng, zona cotului și la membrul inferior stâng, zona gleznei, în urma căderii într-un canal.

 

A fost o intervenție dificilă, mai ales că paramedicii SMURD, alături de salvamontiști și jandarmi au parcurs, pedestru, traseul timp de aproximativ o oră până au ajuns la victimă, aceasta fiind transportată pe targă până la echipajul medical”, au transmis reprezentanții ISU Argeș.

Încă de azi-noapte, din jurul orei 04.00, în urma unei solicitări din partea Salvamont Argeș, jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Arefu acționează, ca agenție specializată de intervenție 112, pentru limitarea efectelor unei viituri care a avut loc în zona Nucșoara-Valea Rea.

În zonă au rămas blocate 9 mașini și peste 20 de turiști. Unii dintre ei și-au pus corturile mai sus de viitură, fără a ști ce se întâmplă în aval. Dintre cei campați, sunt turiști în drum spre sau dinspre vârful Moldoveanu. Șapte turiști au fost recuperați de salvamontiști și se pare că ar mai fi în jur de 20 turiști care vor trebui evacuați.

 


Drumul de acces spre Stâna lui Burnei este impracticabil din cauza condițiilor meteorologice, astfel că jandarmii desfășoară activități de informare a turiștilor despre imposibilitatea tranzitării acestei zone.

”Recomandăm celor care aveau planificate drumeții montane spre Vârful Moldoveanu să aleagă alte trasee, din cauza faptului că drumul Valea Rea-Stâna lui Burnei este deteriorat în mai multe locuri, dar și să se informeze asupra condițiilor meteo înainte de a porni la drum”, au transmis reprezentanii IJJ Argeș.