Mă bucur că Marcel Ciolacu și-a anunțat candidatura pentru Cotroceni și îl voi susține deoarece este singurul dintre toți candidații care are chef să vorbească, să îi informeze pe români, să le explice ce are de gând să facă și de ce. Dacă ați fost atenți la mesajul în care Ciolacu își anunță candidatura, ați putut observa că el se vede președintele românilor, nu doar al României. Este, pentru mine, cel puțin, o nuanță extrem de importantă deoarece de câteva decenii aflăm că România are nu știu ce PIB, că se bucură de nu știu ce respect, că se angajează nu știu ce să facă, de parcă țara ar fi ceva abstract, o noțiune, nu un teritoriu populat de oameni. Se pare că pentru Ciolacu românii sunt persoane concrete, cu trebuințe și aspirații obiective, nu doar o masă de manevră electorală împărțită între ”românii mei” și românii nu știu cui, ca să citez o exprimare criminală a grofului Klaus.
Vreau să fiu riguros și să spun că Geoană vorbește mai fluent decât Ciolacu, însă discursul lui e teoretic, vine prea de sus în jos, e un discurs de simpozion internațional, nu de lider al unei țări concrete. La rândul ei, Elena Lasconi vorbește, dar în sensul că mai mult vociferează, își caută inamici cu care să se certe, discursul doamnei este un verbiaj pe care îl uiți imediat ce s-a încheiat. George Simion și Șoșoacă sunt populiști de cea mai joasă condiție, lor li se potrivește dictonul latin ”nu te ridica, cizmare, deasupra sandalei”. În ceea ce-l privește pe generalul Ciucă, nu pot spune decât că el nu prea are ce căuta în peisajul politic, a spus-o singur, se vede că a fost împins pe scenă fără să știe rolul.
Al doilea motiv pentru care îl voi susține pe Marcel Ciolacu este acela că le cere românilor să îi spună cum și în ce direcție trebuie condusă țara. În iulie, premierul care acum candidează la președinție spunea: „Vă propun să construim un program de dezvoltare a României care să plece de la ideile venite de la oamenii obișnuiți”. Să nu fim naivi și să nu ne închipuim că, dacă va exista o adresă de e-mail la care să trimitem toți ceea ce ne trece prin cap, echipa lui Ciolacu va face o sinteză care va deveni program pentru Palatul Cotroceni. În formularea pe care am citat-o se ascunde altceva, anume un avertisment dat anumitor ambasade, precum și anumitor facțiuni din serviciile de intelligence, precum că măsurile și direcțiile prezidențiale vor fi justificate de voința românilor, în primul rând. Pentru Ciolacu, românii devin principalii parteneri strategici, cel puțin eu asta înțeleg din mesajul că „Este momentul ca prioritățile reale ale românilor să se reflecte în acest plan pe baza căruia să administrăm țara în următorii patru ani.”
Candidatul PSD ne îndeamnă să ne exprimăm: ”Scrie-ne și spune-ne cum vrei tu să schimbi România! Și cu cât vor fi mai multe mesaje și soluții, cu atât mai bun și legitim va fi acest Plan pentru România; un act care să respecte cu adevărat voința și interesele românilor”. Nu aștept să fiu rugat de două ori, așa încât îi scriu chiar acum și aici.
”Domnule Marcel Ciolacu, în eventualitatea că ajungeți președintele României, ceea ce vă doresc, mesajul meu este să manifestați demnitate și curaj în relațiile cu partenerul de peste ocean și cu conducerea europeană, să puneți argumentele românilor pe primul plan, cu diplomație și echilibru, cu politețe și fermitate, iar restul va veni de la sine. Românii vor înțelege că unii au Wall Street, iar noi avem doar Calea Victoriei, că alții au mari comisari, iar noi doar miniștri, dar faceți-ne să vedem că România contează, că acolo, sus, la Cotroceni, cineva ne iubește. Atât.”
Domnul de la Buzău mi se pare mult mai potrivit să gestioneze mesajul de mai sus decât domnul de la NATO, decât domnul de la Colegiul de Război al Forțelor Terestre din SUA, decât doamna de la Câmpulung Muscel sau decât domnul din galeria ultrașilor de pe stadion.
Înclinația mea de a-l susține pe Marcel Ciolacu pornește și din faptul că Nicolae – Ionel Ciucă se cufundă în mod inexplicabil într-un ridicol care ucide. Sutele sau poate mia de panouri cu Ciucă – scriitor, ceea ce sună mai sinistru decât formula Hertei Muller cu ”Vulpe vânător”, l-au compromis ireversibil pe generalul care s-a lăsat dus de nas de niște consilieri ce au mers pe principiul pupă-l în bot și papă-i tot. Acum, aceiași consilieri îl obligă pe Ciucă să devină jurnalist și critic de film. Zilele trecute, ”eroul de la Nasiryah” spunea că ”Alain Delon ne-a transpus pe toți în lumea lui când lumea noastră era gri și asta, dragii mei, înseamnă nemurirea”. Așadar, candidatul Ciucă a descoperit ”ce înseamnă nemurirea”. Îl vedeți pe candidatul Ciolacu scriind asemenea bazaconii ? Eu, nu.
PNL a reacționat la anunțarea candidaturii lui Ciolacu în stilul cunoscut, adică superficial, iritat, ciufut, inadecvat. Cu chipul lui isteț de oaie creață, vorba lui Eminescu, purtătorul de cuvânt al liberalilor a zis: ”Chiar dacă până într-un anumit punct a ezitat, candidatura domnului Marcel Ciolacu nu surprinde pe nimeni. De ceva timp, a devenit evidentă, chiar dacă ştim că şi-ar fi dorit şi, în acelaşi timp, nu şi-ar fi dorit să intre în cursa prezidenţială. El înţelege bine riscurile acestei candidaturi și consecinţele unui eventual eşec”. De ce vorbești, ”oaie creață”, în numele lui Ciolacu, vorbește în numele lui Ciucă – scriitor!
În urmă cu câțiva ani, românii căscau gura la un anume Florin Bădiță, devenit celebru fiindcă umbla în chiloți prin metrou pentru cauza democrației, cel care a înființat grupul de Facebook „Corupția ucide”, după tragedia de la Colectiv și a fost nominalizat la categoria Personality Award, alături de Emmanuel Macron sau actrița Emma Watson. Acum, Florin Bădiță își anunță și el candidatura la președinția României. Aduc în discuție cazul acestui biet om pentru a arăta că românii și-au făcut prea multă vreme idoli falși, cazul notoriu fiind Iohannis. Au susținut și au votat cai verzi pe pereți.
Sper să nu se mai întâmple.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)