Plângere penală împotriva unui antrenor

0

Într-o sesizare sosită la redacție, mama  unui băiat de 12 ani, se plânge de comportamentul unui antrenor de baschet, de la un club din Pitești. Femeia susține că sportivii și profesorul lor au o practică ”agresivă” de a da ”castane” în cap fiecărui copil din echipă care se tunde sau își cumpără un echipament nou. Din această cauză, susține mămica, la un moment dat copilul a acuzat dureri de cap și amețeli. În apărarea lui antrenorul spune că niciodată nu a făcut ceva rău vreunui copil. El susține că totul a fost doar o joacă iar după ce mămica i s-a plâns, acest obicei a încetat! 

Sesizarea a venit pe adresa de e-mail a redacției noastre, iar ca să confirme cele spuse, semnatara a atașat și fotocopii ale documentelor medicale, din care reiese că într-adevăr copilul a fost dus la un consult neurologic după ce a avut tulburări de vedere, senzație de slăbiciune la nivelul mâinilor și dureri de cap. După consult a fost recomandat un examen RMN cerebral, în urma căruia, din fericire, nu s-au evidențiat leziuni sau alte probleme cerebrale. Vă prezentăm în continuare acuzațiile ce i se aduc antrenorului și ce spune profesorul despre întreaga poveste. Având în vedere că în acest caz urmează să fie făcute cercetări de către organele abilitate, nu vom dezvălui numele celor implicați.

”Primește câte 10 castane în cap”

” Aș dori să semnalez o agresiune care se practică la clubul sportiv (…) la fiecare achiziție de obiect vestimentar nou, sau de fiecare dată când un copil se tunde, acesta primește câte 10 castane în cap, primele 10 de la profesor (C.F.), după care câte 10 de la fiecare coleg. Copilul meu, S. A, în vârsta de 12 ani, a frecventat de două ori pe săptămână cursurile acestui club de baschet. Din luna mai a început să acuze dureri de cap, tulburări vizuale și slăbiciune la nivelul mâinilor,  am mers la medic neurolog, ni s-a recomandat RMN cerebral si o serie de investigații. În tot acest timp nu mi-a semnalat ceea se se întâmplă la clubul sportiv, deoarece este pasionat de baschet si i-a  fost teama ca îl voi retrage, până aseară când am discutat de realuarea activității lui la baschet din  luna septembrie, acum el fiind în vacanță, și mi-a mărturist despre această atitudine din partea profesorului. L-am contact telefonic pe dl. C. F.  i-am adus la cunoștință cele spuse de copil și a spus că aceasta este o “tradiție” pe care la rândul dumnealui a preluat-o de la cei care i-au fost profesori, și pe care o aplică de 12 ani elevilor pe care îi are. Am contactat și un fost elev al clubului (…), care a avut un alt profesor și a infimat aceasta “tradiție”, ba mai mult, nu avea cunostință că se practică. Deci “tradiția” se pare că o aplica doar dl. C. F. Atașez documentele medicale ale copilului, cât și mesajul pe care l-am primit de la prof. C. F. , după încheierea conversației. Cunosc faptul ca în sport se practică în mod tacit corecții sau glume, însă aceste lovituri care pot afecta creierul sau dezvoltarea unui copil de 12 ani consider că sunt periculoase, punând grav în pericol sănătatea copilului”, scrie în sesizare mama băiatului. Aceasta a depus și o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

”Era o joacă! Nu  fost nimic grav!”

Contactat telefonic, antrenorul C.F.  a fost surprins să afle ce acuzații grave i se aduc. Acesta a confirmat că într-adevăr copiii își dădeau ”castane” în cap, dar spune că nu atât de tare încât să le poată afecta starea de sănătate.  ”Era o joacă. Nu s-a întâmplat nimic grav. Nu vă gândiți că și-au dat pumni în cap. Nu a fost nimic grav. Nu erau pumni. Toți părinții știau de joaca asta. Este singura care s-a plâns. Nu sunt inconștient să pun copiii să-și dea pumni în cap. Erau niște atingeri ușoare, ca o joacă. Când își luau ghete de baschet, era o tradiție a noastră. Eu dau atenție la fiecare copil în parte.Eu îi chemam cu carnetele de note la antrenament, pentru că mă interesează să aibă și o situație școlară bună. Doamna s-a dus un pic la extrem. Nu pot să fac unui copil așa ceva. Vă spun sincer și cu mâna pe inimă, nu am promovat niciodată șicanele. Băiatul când venea la antrenament, în ultimul timp, se simțea obosit. A absentat o perioadă din cauza problemelor de sănătate, o răceală sau o alergie, ceva de genul. Amețea și tușea, iar la ultima ședință am sunat-o pe mama lui și i-am spus. Niciodată nimeni nu s-a bătut la clubul nostru. Totul este ținut sub control. Trebuie o disciplină. Eu știu ce fac. Nu am greșit niciodată cu nimic. Nu te poți juca cu copiii altor persoane”, a spus în apărarea lui antrenorul. Acesta a mai zis că a fost sunat de mămică și că din acel moment acest obicei a încetat.