Curtea de Apel Pitești a anulat hotărârea Consiliului Local Pitești privind transformarea Pădurii Trivale în pădure-parc. Decizia vine după ce Prefectura Argeș a contestat hotărârea dorind ca Pădurea Trivale să devină arie protejată.
Dragoș Predescu, Prefectul județului Argeș: “Curtea de Apel Pitești a dat câștig de cauză Instituției Prefectului județului Argeș în procesul referitor la Pădurea Trivale. Hotărârea Consiliului Local Pitești privind Pădurea Trivale –Pădure-parc a fost, astăzi, anulată de instanță. Hotărârea este definitivă!
Hotărârea de Consiliu Local care prevedea ca Pădurea Trivale să devină Pădure parc a fost una foarte importantă și a împărțit locuitorii municipiului în mai multe tabere. A existat un interes public major pentru acest subiect. În 2023, fostul prefect Radu Perianu a atacat Hotărârea, lăsând astfel justiția să decidă. În primă instanță, Tribunalul Vâlcea a dat câștig de cauză Instituției Prefectului județului Argeș, iar Primăria Pitești a contestat. Decizia definitivă a venit astăzi de la Curtea de Apel Pitești care a respins recursul administrației locale.
Am susținut și voi susține în continuare respectarea legii. Și nu mă va opri nimic să militez pentru transparența decizională!”
De ce s-a ajuns în instanță?
Dosarul “Pădurea Trivale” vizează scandalul izbucnit în august 2023, după ce Consiliul Local Piteşti a votat, în majoritate simplă, transferul unei suprafeţe din administrarea Romsilva în administrarea Municipiului Piteşti, la nivelul autorităţii locale existând un proiect pentru transformarea suprafeţei respective în pădure-parc.
Consilierii locali PNL nu au votat proiectul de transfer, ei militând pentru arie protejată, nu pădure-parc.
La scurt timp, Prefectura Argeş, prin prefectul PNL de la acea vreme- Radu Perianu, a cerut în instanţă anularea hotărârii, dar şi strămutarea dosarului. Curtea de Apel a admis atunci strămutarea, iar dosarul s-a judecat la Tribunalul Vâlcea, care a concluzionat că hotărârea Consiliului Local ar fi trebuit luată cu majoritate calificată, nu cu una simplă cum s-a întâmplat.
Tribunalul Vâlcea a decis astfel anularea hotărârii, dar Consiliul Local Piteşti a făcut recurs la Curtea de Apel Piteşti. Cu această ocazie, pe 14 mai a.c., Prefectura Argeş a cerut din nou strămutarea, cerere care a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție.
În aceste condiţii, procesul a avut loc la Curtea de Apel Piteşti, primul termen fiind fixat pentru data de 10 septembrie, zi în care a fost dată și sentința definitivă.