A scăzut interesul pensionarilor pentru biletele de tratament

0

Aida Enache, directorul Casei Județene de Pensii Argeș, a precizat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul instituției, că a scăzut numărul pensionarilor care doresc să beneficieze de bilete de tratament.  

Directorul CJP Argeș a explicat că biletele se oferă în condiții avantajoase, pensionarii plătind doar 50% din cuantumul pensiei pentru un bilet de tratament valabil pentru 16 zile.  Beneficiarii au incluse în preț procedurile de tratament, cazare și trei mese pe zi, fiind nevoiți să își asigure doar transportul până în stațiune. Cazarea se face în hoteluri de 2, 3 sau chiar 4 stele.

”Biletele de tratament acordate prin intermediul instituției noastre sunt în scop de recuperare medicală nu sunt bilete de odihnă. Solicitanții trebuie să prezinte recomandarea și trimiterea de la medicul de familie, unde sunt trecute afecțiunile medicale pentru care beneficiarul nostru are nevoie de tratament medical.

Contribuția rămâne tot așa, 50% din venitul brut și acolo intră, pensia, intră și pensiile acordate în alte sisteme neintegrate, iar dacă pensionarul are și calitate de salariat se cumuleză pensia și salariul, iar calculul de 50% se va aplica la suma brută din luna anterioră trimiterii la tratament. Ținând cont de prevederile unor legi speciale, în continuare rămân valabile și gratuitățile la biletele de tratament! Pentru cine? Pentru pensionarii de invaliditate, persecutații politici, persecutații pe motive etnice, veteranii de război, persoanele cu handicap, persoanele care lucrează în mediul radioactiv. Numărul total al biletelor, inclusiv al gratuităților, este stabilit prin Hotărâre de Guvern și este repartizat în teritoriu lunar și afișat pe site-ul instituției.

Din păcate, în fiecare an numărul de solicitări este mai mic decât numărul de bilete acordate. Foarte multe solicitări sunt în perioada sezonului cald, iunie-august. Fiind vorba de probleme medicale, am colaborat cu pensionarii solicitanți și le-am explicat că tratamentul se face și în celelalte luni și că sunt benefice tratamentele făcute prin sistemul nostru de asigurări sociale”, a declarat Aida Enache.