Crede și nu cerceta!

0

Ziua de marți a fost una în care, atunci când românii se gândeau unde și ce mănâncă la prânz, a venit vestea cea mare. Am aflat cu toții că Roxana Mînzatu, comisarul european din partea României, a primit  funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

 

Vai, ce bucurie pe români! Am deschis televizorul pentru a vedea dacă nu cumva românii s-au adunat în Piața Universității, ca atunci când obține Naționala de fotbal o victorie importantă, ori au ocupat Piața Victoriei, de data asta de bucurie, nu de necaz că nu se duce mai repede Dragnea la pușcărie.

 

Nu, nu manifesta nimeni, nicăieri, ceea ce m-a făcut să cred că nu li se spusese încă ce eveniment epocal, asemănător cu victoria de la Plevna, ori de la Mărășești, trăiește această țară. M-am dus repede pe pagina de Facebook a premierului Marcel Ciolacu și de acolo mi-am luat lumină.

 

”Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană”, a scris Marcel Ciolacu.

 

Mai bine nu mai scria, deoarece mi-a încurcat ideile. Cum adică România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană? Până acum n-a fost parte? Până marți, noi nu contribuiam cu nimic la ceea ce se hotăra în Uniunea Europeană?

 

Se pare că alții luau decizii, noi doar le puneam în aplicare, ne spune premierul. Noroc însă cu doamna Roxana Mînzatu, care ne face parte la decizii. Dintr-o dată, mintea ni se încurcă precum un  ghem de ață. Cine a luat decizia ca domna Mînzatu să poată să ia decizia ca România să fie parte la decizie?

 

Să nu mă întrebați, vă rog, cine este doamna Mînzatu, fiindcă mă blocați. Mînzatul, ne arată DEX, este  un vițel înțărcat, a cărui limită de vârstă variază, după regiuni, între câteva luni și doi ani. Dar din ceea ce aflu de la domnul Ciolacu, se pare că Mînzatu este doamna care ne face parte la decizie, așadar, este cel mai important român. Mai important decât Iohannis, Ciolacu și Ciucă adunați la un loc. De ce spun asta? Fiindcă doamna Mînzatu va reuși să facă ceea ce nu au făcut cei trei corifei amintiți. Suntem, cum s-ar spune, la mâna doamnei Mînzatu.

 

Parcă îi văd pe români strigând în extaz: Mînzatu, Mînzatu!

 

De la aderarea României la UE au trecut 17ani. În tot acest timp, nu am fost, după câte văd, ”parte a deciziei în Uniunea Europeană”, din moment ce premierul Ciolacu ne spune că am devenit așa ceva în ziua de marți. Știam eu că este ceva în neregulă, că nu suntem ”parte”, ba chiar am și scris, vreme de 14 ani, pe acest subiect, stârnind multe comentarii negative, acuzat fiind că aș fi anti – UE. Nu am fost deloc anti – UE, doar îmi doream să fie și țara aceasta a mea ”parte a deciziei” și vedeam că nu se poate.

 

Să ne imaginăm acum modul în care se pot desfășura lucrurile în practică, pentru ca România să fie parte a deciziei. O va chema România pe doamna Mînzatu pentru a-i spune cum să acționeze în calitate de adjunct al doamnei von der Layen? O văd cu ochii minții pe doamna Mînzatu venind ”pâș, pâș” la România pentru a-i asculta sfaturile. Să nu fim însă răutăcioși. Probabil că, în acest caz, România va șopti în urechea doamnei vicepreședintă Mînzatu prin gura domnului Ciolacu. El va fi acela care îi va spune ce decizie să ia. Dar poate greșesc, asta s-ar numi trafic de influență, probabil că doamna Mînzatu va decide în numele României așa cum îi trece ei prin cap.

 

Să vedem ce va decide. Ne spune tot domnul Ciolacu precum că doamna cu pricina ”va coordona unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro”. Înțelegem de aici că, prinzând momentul când Ursula va fi un pic sedusă de frumusețea toamnei bruxeleze, privind pe fereastră cu nostalgie, ori când va lăcrima discret aducându-și aminte de poneiul pe care i l-a mâncat lupul, ori poate chiar de lupul împușcat în pofida legii deoarece a mâncat poneiul, doamna Mînzatu va folosi cel puțin 1 euro în favoarea României, direct sau indirect, prin negocieri. E caz penal, dacă mă gândesc bine, ceea ce înseamnă că altfel se vor desfășura lucrurile.

 

Tot gândindu-mă la cum va fi România mînzată parte a deciziei, am avut o tresărire. Dacă ajunge doamna Lasconi președintele țării și va considera că doamna Mînzatu nu face parte dintre cei care ”ne reprezintă ” ? Am belit-o, mă iertați ! A zis doamna Lasconi: ,,Sunt în stare să fac orice ca să curățăm această țară de oameni care nu ne reprezintă.” Ținând seama că tot doamna Lasconi a decretat că PSD nu ne reprezintă, iar doamna Mînzatu este pesedistă, e clar că se ajunge la ”fac orice ca să curățăm”. Prin ”fac orice” se poate înțelege ”orice”. Vadim a fost mic copil când a zis că va folosi mitraliera pe stadioane.

 

După cum vedeți, mai mult am încurcat ițele, în loc să le descurc. Pot scrie până mâine, pot scrie tot ziarul acesta și tot nu voi descâlci modul prin care ”România devine parte a deciziei”, așa cum ne-a asigurat dragul nostru Marcel.

 

Întrebarea care se pune este dacă eu sunt un bun român și un bun european. Aș băga mâna în foc că sunt. Ce să fac? Ce să fac? O voce interioară îmi spune:

 

  • Crede și nu cerceta!

 

Gheorghe Smeoreanu

(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)