Râul Argeșel poluat pe zeci de kilometri

0

 

Marţi, Garda de Mediu Arges a făcut public, incidentul grav, petrecut la Hârtiești, cu câteva zile înainte, o deversare pe Râul Argeșel a unei substanțe neidentificate, care a omorât peștii, după cum a sesizat un cetăţean al comunei. B.R.

”În data de 21 septembrie 2024, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Argeș, a fost sesizată, prin apel de urgenţă la 112, de poluare a Râului Argeșel, în zona localităţii Hârtiești, judeţul Argeș. La faţa locului s-au deplasat comisari din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, unde au venit şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arges, Inspectoratului de Poliție Argeș și Administraţiei Bazinale Argeș Vedea. A fost confirmată poluarea cu o substanţă necunoscută, care a afectat fauna pe întindere de câţiva kilometri, pe cursul Râului Argeșel. Au fost prelevate probe și au fost căutate indicii pentru identificarea celor vinovaţi, urmând a se lua măsurile legale ce se impun”, au transmis reprezentanții Comisariatului județean Argeș, al Gărzii de Mediu.

Va fi făcută plângere penală!

”Dezastru ecologic! Au murit toţi peştii din Argeșel pe o lungime de aproape 30 km.”, a completat un cetăţean informarea angajaților de la Mediu Argeș.

Primarul Cosmin Ştefan a precizat: ”Am întrebat ce pedeapsă va primi, dacă va fi descoperit inconștientul care a făcut această faptă. Răspunsul a fost că aproape nimic nu va suporta, cel mult o amendă! În aceste condiţii vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile. Eu am fost cel care i-a sugerat persoanei care a descoperit nenorocirea să sune la 112!”, a anunțat primarul de la Hârtieşti.

Despre incidentul de la Hârtiești am discutat cu șeful Gărzii de Mediu Argeș. ”Au fost identificați recipienții din care a fost deversată substanța din râu. S-au prelevat probe pentru a fi identificată substanța toxică, s-au prelevat probe și din apă în momentul poluării. Așteptăm rezultatele analizelor. Cu siguranță a fost afectată fauna pe cursul de apă, ceea ce în cadrul legislativ constituie infacțiune și sa va întocmi o sesizare penală”, a declarat pentru Curierul zilei Alexandru Vâjan, comisar șef al Gărzii de Mediu Argeș.