În România, ora se schimbă de două ori pe an, în martie și în octombrie. Anul acesta, românii vor treace la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Cu toate că Uniunea Europeană a ridicat această problemă de renunțare a schimbării orei de vară și de iarnă, în țara noastră nu afost adoptată o decizie în acest sens.
De-a lungul ultimilor ani, au existat discuții, în interiorul Uniunii Europene, legate de renunțarea la acest sistem de tranziție. Până la momentul actual, schimbarea orei are loc de două ori pe an, în România. Prima schimbare are loc în martie, apoi în octombrie. Mai exact, în noaptea de 26 spre 27, ora 04:00 va deveni ora 03:00. Practic, românii vor dormi cu o oră în plus.
Recomandări pentru bolnavi
Practica schimbării orei este implementată în mai multe state, iar de-a lungul timpului a fost dezbătută de Uniunea Europeană. O astfel de schimbare poate avea un impact major asupra organismului uman și poate afecta productivitatea, susțin specialiștii. Schimbarea orei vine și cu câteva recomandări din partea medicilor. De exemplu, în cazul persoanelor care trebuie să urmeze un tratament, li se recomandă acestora să își ajusteze programul treptat, cu câteva minute pe zi, înainte de trecerea la ora de iarnă.
Dei subiectul a tot fost discutat în cadrul Uniunii Europene, până la momentul actual, nu s-a ajuns la un numitor comun în privința eliminării acestui sistem de schimbare a orei. Motiv pentru care se va menține același sistem, cel puțin în România – schimbarea orei va avea loc, în continuare, de două ori pe an, în martie și octombrie. Există câteva state care au ales să renunțe la acest sistem, precum Turcia, Belarus, Islanda și Rusia.
În urmă cu 92 de ani, a fost implementată, pentru prima oară, schimbarea orei în România. Anul acesta, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Ora 04:00 va deveni ora 03:00. În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917 , în timpul Primului Război Mondial. Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său: ”De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.”
Când se schimbă ora în următorii ani
Mai jos aveți o listă care cuprinde anul și data când se schimbă oră, până în anul 2030:
2024 Duminică 31 Martie +1 oră (ora de vară)
Duminică 27 Octombrie -1 oră (ora de iarnă)
2025 Duminică 30 Martie +1 oră (ora de vară)
Duminica 26 Octombrie -1 ora (oră de iarnă)
2026 Duminică 29 Martie +1 oră (ora de vară)
Duminică 25 Octombrie -1 ora (oră de iarnă)
2027 Duminică 28 Martie +1 oră (ora de vară)
Duminică 31 Octombrie -1 ora (oră de iarnă)
2028 Duminică 26 Martie +1 oră (ora de vară)
Duminică 29 Octombrie -1 ora (oră de iarnă)
2029 Duminică 25 Martie +1 oră (ora de vară)
Duminică 28 Octombrie -1 oră (oră de iarnă)
2030 Duminică 31 Martie +1 oră (ora de vară)
Duminică 27 Octombrie -1 oră (ora de iarnă)