Medic căzut într-o zonă abruptă din Piatra Craiului

0

Un medic, în vârstă de 35 de ani, mare iubitor al muntelui, a fost victima unui accident în munții Piatra Craiului. A căzut într-o zonă foarte abruptă și a suferit multiple traumatime. Printre altele, avea un traumatism de coloană și evacuarea lui a fost extrem de dificilă, pentru a fi făcută în condiții de siguranță a pacientului.  

Accidentul a avut loc în zona Poiana Închisă din masivul Piatra Craiului, una dintre cele mai dificile din țară. Medicul rănit este obișnuit cu muntele, fiind voluntar la Salvamont Bistrița și Salvamont Satu Mare. El a  urcat sâmbătă în Piatra Craiului pentru a participa la un concurs maraton.

”În cursul zilei de ieri (n.r sâmbătă) am fost solicitați să intervenim în masivul Piatra Craiului la un accident destul de grav. O persoană a căzut pe o distanță de 50-100 de metri într-o zonă foarte greu accesibilă, în Poiana Închisă. Acesta prezenta multiple traumatisme la nivelul spatelui, membrelor și capului.

Era conștient și cooperant și având în vedere ora târzie la care a venit apelul, singura soluție de a merge și a extrage persoana de acolo era pe cale terestră. S-a intervenit cu 8 salvatori montani care au acționat în zona de abrupt, cu tehnici specifice de lansări, elevări și asigurări în perete. Acțiunea a durat foarte foarte mult. Pentru noi a fost un martaon, undeva la 16-17 ore.

Din cauza plafonului de nori și aseară și azi dimineață (n.r. dumincă) intevenția pe cale aeriană nu a fost posibilă și nu a putut fi extras cu elicopterul, ceea ce a însemnat câteva ore bune de muncă pentru noi.  A fost o acțiune pe care nu ne-am dorit-o și nu și-o dorește nimeni, extern de dificilă și foarte tehnică din punct de vedere al manevrelor pe care am putut să le facem în perete. Victima a fost predată către paramedicii SMURD și a fost transportată la cel mai apropiat spital ”, a declarat Mihai Enache de la Salvamot Argeș. Acțiunea a început sâmbătă la ora 19-00 și s-a încheiat duminică la ora 12.00.