Comunicat de presa Masa Rotundă ”Invizibilii în Prim Plan. Incluziunea socio-profesională a grupurilor vulnerabile”

0

Pitești, 09 octombrie 2024 – În cadrul proiectului INVIZIBILII, implementat de Asociația The Social Incubator și finanțat de Provident România, a fost organizată pe 08 octombrie 2024, în județul Argeș, masa rotundă cu tema ”Invizibilii în Prim Plan. Incluziunea socio-profesională a grupurilor vulnerabile”. Această inițiativă își propune să ajute persoane din cele mai importante segmente de grupuri vulnerabile să depășească efectele negative ale excluziunii sociale și financiare.

În anul 2024, aproape 150 de persoane vulnerabile din județul Argeș au beneficiat de consiliere vocațională și de ateliere de angajabilitate.

Evenimentul a beneficiat de sprijinul semnificativ al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Argeș și a jucat un rol important în mobilizarea resurselor locale, oferind expertiza necesară pentru facilitarea contactului direct între angajatori și stakeholderii proiectului.

La eveniment au participat reprezentanții autorităților locale, inclusiv Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Argeș, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Argeș și angajatorii locali. Prezența acestora a reflectat angajamentul colectiv pentru găsirea unor soluții viabile de incluziune socio-profesională.

Evenimentul a creat un cadru de dialog și colaborare între autoritățile locale, angajatori și societatea civilă și a urmărit identificarea provocărilor și nevoilor specifice a șomerilor vârstnici, muncitorilor la negru și ale familiilor monoparentale și implementarea unor măsuri durabile de îmbunătățire a vieții acestora.

Schimbări reale, rezultate măsurabile.

 În cei doi ani de implementare, proiectul INVIZIBILII a ajuns în 12 județe, oferind resurse și sprijin personalizat beneficiarilor. Fiecare intervenție a fost gândită pentru a acoperi aspecte esențiale ale integrării socio-profesionale:

  • Ateliere de angajabilitate, în care beneficiarii au învățat cum sa caute eficient și să obțină un loc de muncă;
  • Cursuri de calificare profesională acreditate și finanțate, deschizând noi oportunități de carieră;
  • Simulări de interviuri și sesiuni de consiliere vocațională, pentru a îmbunătăți abilitățile de angajare;
  • Suport psihologic, pentru a crește încrederea în sine și a depăși provocările emoționale legate de insecuritatea economică.

În total, peste 1500 de persoane au beneficiat de ateliere și sesiuni de consiliere. Dincolo de numere, rezultatele reflectă evoluții în viața beneficiarilor, oferindu-le nu doar abilități noi, ci și încrederea necesară pentru a se angaja cu succes pe piața muncii.

Suntem încrezători în impactul pozitiv pe care proiectul INVIZIBILII l-a avut asupra comunităților vulnerabile din județul Argeș. Ne dorim să continuăm să oferim sprijin și oportunități de dezvoltare pentru a face din incluziunea socială și profesională o realitate pentru toți. ” a declarat Mihaela Bolohan, Directorul Executiv al Asociației The Social Incubator

 Ne face plăcere să colaborăm cu organizațiile neguvernamentale care propun abordări inovatoare și sprijin concret pentru persoanele vulnerabile. Parteneriatul nostru cu Asociația The Social Incubator este important în facilitarea integrării socio-profesionale a acestora. Suntem încrezători că această colaborare va continua să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor pe care le deservim.”, a declarat Nicolae Bădescu, Director Executiv al AJOFM Argeș.

Programul INVIZIBILII reprezintă pentru Provident Financial România mai mult decât o inițiativă de responsabilitate socială — este un angajament pe termen lung de a oferi sprijin, de a oferi resurse celor care nu sunt văzuți, dar ale căror nevoi sunt reale. Prin acest program, ne asigurăm că vocea comunităților vulnerabile este auzită, iar impactul nostru contribuie la crearea unei societăți mai echitabile și incluzive.”, a declarat Ciprian Sandu, Senior Public Affairs & CSR Manager la Provident Financial România.

INVIZIBILII își continuă misiunea de a oferi sprijin grupurilor vulnerabile, contribuind la incluziunea socio-profesională și la un viitor mai echitabil. Pentru mai multe informații și oportunități de implicare, vizitați www.invizibilii.ro.

Despre Asociația The Social Incubator

Asociația The Social Incubator este o organizație nonguvernamentală fondată în 2014, dedicată sprijinirii tinerilor din medii defavorizate din România. Prin programe de educație, consiliere și mentorat, organizația oferă soluții concrete pentru integrarea socială și profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului. În cei 10 ani de activitate, impactul organizației s-a răspândit în 38 de județe, prin 50 de proiecte și 50.000 de tineri implicați. https://asociatiasocialincubator.org/

Despre Provident Financial România 

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), cel mai mare furnizor de credite la domiciliu din lume. Grupul are 1,7 milioane de clienți în 7 țări din Europa, precum şi în Mexic și Australia. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrală și de Sud-Est și companie internațională listată la Bursa din Londra.

În România, Provident este prezent din 2006, timp în care a acordat împrumuturi de valoare mică, pe termen scurt, pentru peste 1,2 milioane de români. Rolul Provident este de a susține incluziunea financiară prin crearea unui istoric de creditare și de a oferi cu responsabilitate oamenilor din toate păturile sociale acces la o formă de finanțare flexibilă și transparentă. Din 2006, Provident a investit în România peste 376 de milioane de euro și a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de peste 114 milioane de euro. Provident dezvoltă și susține diverse proiecte de responsabilitate socială – programe de educație financiară, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate – în care a investit până acum peste 1,2 milioane de euro.

În 2022, Provident Financial România a fondat Asociația Provident Pentru Educație, care va coordona toate inițiativele de implicare socială. Primul proiect coordonat de asociație este Invizibilii, care are rolul de a facilita incluziunea financiară și socială pentru românii din 6 categorii vulnerabile identificate de companie în urma unui studiu: fermieri de subzistență, muncitori la negru, familii monoparentale, mici antreprenori în risc de sărăcie și excluziune socială, pensionari în risc de sărăcie și excluziune socială și șomeri involuntari între 55 și 64 de ani.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

Asociația The Social Incubator

E-mail: office@asociatiasocialincubator.org

Tel: 0743 134 868