Motivele pentru care numărul celor care-și fac casa pe structură de lemn este în creștere an de an

0

Sunt ani buni de când trendul construcțiilor pe structură de lemn în România este pe creștere. Chiar dacă în alte sectoare din construcții au existat oscilații, în ceea ce privește construcțiile de lemn creșterea a fost clară și continuă. Sunt constructori de case din lemn în România care spun că nu doar cererea este în creștere, ci și nivelul de informare al celor care își doresc o astfel de casă. Aceștia cunosc avantajele caselor din lemn, atât cele din perioada de construcție, cât și din cea de exploatare. Marea lor majoritate aleg acest tip de casă după ce l-au comparat cu alte sisteme de construcție. La succesul caselor din lemn contribuie și buna pregătire a constructorilor români care au construit astfel de case în Europa cu mult înainte ca cererea în România să crească considerabil.

Constructorii români de case de lemn sunt recunoscuți în Europa

Sunt țări în Europa, cum sunt cele nordice, care au tradiție în construirea cu lemn. Altele, au înțeles de timpuriu avansul luat de inovarea în acest domeniu precum și avantajele folosirii lemnului în construcțiile moderne. În acest țări avansate constructorii români de case pe structură de lemn au un renume foarte bun. Mult timp au lucrat preferențial în afară pentru că în țară încă se credea că lemnul nu este cea mai bună alegere pentru a construi o casă.

Ca producător de case din lemn, Vlad Liteanu (Litarh) a construit astfel de case în Norvegia, Italia, Franța, Belgia, Austria, Germania. Au fost respectate normativele și legislația din construcții specifică fiecărei țări și proprietarii au fost mulțumiți. De câțiva se concentrează și asupra pieței din România pentru că cei care-l contactează sunt bine informați și știu foarte bine ce înseamnă o casă pe structură de lemn și care sunt avantajele ei.

Motivele pentru care și românii aleg casele pe structură de lemn

Folosirea lemnului pentru a construi structura de rezistență vine cu o serie de avantaje. Lemnul este un material mai ușor decât materialele obișnuite de construcție (beton, cărămidă), cu toate că oferă aceeași rezistență. Fiind de 3-4 ori mai ușor, casa rezultată va fi mai ușoară și va avea nevoie de o fundație mai simplă, deci mai ieftină. Faptul că este mai ușoară este un avantaj și în cazul unui cutremur, pentru că forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei. O casă mai ușoară înseamnă o forță mai mică, iar urmările vor fi mult reduse.

Rezistență mare a lemnului la greutate redusă are ca urmare și o suprafață utilă mai mare a casei. În urma calculelor de rezistență rezultă o grosime mai mică a pereților comparativ cu cei din beton sau cărămidă, ceea ce înseamnă că, la aceeași amprentă la sol, suprafața utilă este mai mare.

Modul în care sunt construite casele, cu pereți și planșee din structuri mari rigidizate din grinzi și stâlpi din lemn, precum și lipsa materialelor umede (beton, mortar, ciment) care au nevoie timp pentru întărire și uscare, reduce mult timpul de șantier. Acesta scade și mai mult dacă constructorul are în fabrică echipamentele necesare pentru a construi o parte dintre pereți și planșee. Cu cât gradul de prefabricare este mai mare, cu atât timpul de șantier va fi mai scurt. Prefabricarea are ca efect secundar lipsa deșeurilor din șantier care este astfel mult mai curat.

Construcția pereților și planșeelor sub forma unor cutii lasă loc în interior pentru montarea materialului izolator. Pereții sunt izolați termic încă din momentul montajului, și astfel casa pe structură de lemn ajunge mai ușor la un nivel ridicat de eficiență energetică care se traduc mai târziu prin costuri scăzute de întreținere.

Și nu în ultimul rând, lemnul este un material natural și plăcut care contribuie la sănătatea fizică și psihică a locuitorilor casei.

Producător de case pe structură de lemn cu experiență de aproape 20 de ani

Litarh fabrică case pe structură de lemn de aproape 20 de ani. S-a perfecționat continuu, a investit în echipamente și soft-uri de proiectare de ultimă generație pentru a putea răspunde celor mai exigente cerințe ale beneficiarilor. Dotările îi permit să facă mare parte din elementele de construcție în fabrică, reducând astfel mult timpul de șantier.

Casa pe structură de lemn este călduroasă, plăcută și benefică pentru sănătate, fiind o bună alegere pentru cei care doresc să-și construiască propria casă. Iar dacă este ridicată și de un constructor cu multă experiență și nenumărate case construite în toată Europa, va rezulta cu siguranță acel loc minunat numit acasă.

 

Sursa foto: litarh.ro