Părintele capelan Rafael Vintilă este consilier psiholog la Colegiul ”Dinicu Golescu”

0

De la începutul lunii noiembrie, părintele capelan Rafael Vintilă, de la Paraclisul Universitar Politehnica din Pitești, este profesor consilier psiholog în cadrul Colegiului Național ”Dinicu Golescu” din Câmpulung. Părintele are experiență cu tinerii, fiind de mulți ani duhovnic și îndrumător spiritual pentru elevii și studenții care au trecut pragul Paraclisului. În plus, a participat la campanii privind traficul de droguri alături de polițiști și reprezentanți ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Argeş (CJRAE) și cunoaște problemele cu care se confruntă adolescenții și tinerii.

Părintele capelan Rafael Vintilă este absolvent al Facultății de Psihologie, are un master în psihoterapie și un altul în psihologie militară. A urmat studii doctorale în psihologie pastorală. Este membru în colegiul psihologilor și membru în colegiul psihoterapeuților analitici.

În colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean prin inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu, cu polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș, și reprezentanți ai CJRAE, părintele psiholog Rafael Vintilă a derulat câteva campanii împotriva traficului de droguri sub coordonarea directoarei Emilia Rodica Ciucă (CJRAE) și a directoarei Colegiului Dinicu Golescu, Magdalena Dorcioman. Rafael Vintilă va avea prilejul să lucreze într-un cabinet de psihologie performant utilat cu programul complex de evaluare Cognitrom, de către directorul Magdalena Dorcioman.

În calitate de psiholog consilier școlar, părintele Rafael Vintilă va evalua și identifica nevoile psiho-educaționale ale elevilor, va interveni în cazurile de dificultăți emoționale și comportamentale, și va oferi  suport pentru gestionarea stresului, anxietății sau altor provocări legate de școală și viața personală. De asemenea, va colabora îndeaproape cu profesorii și părinții pentru a dezvolta strategii de intervenție individualizate și planuri educaționale adaptate fiecărui elev.

Un alt aspect important al activității sale este prevenția. Prin programe de dezvoltare personală și educație emoțională, psihologul consilier îi ajută pe elevi să-și dezvolte abilități sociale și emoționale, precum gestionarea conflictelor, bulyng, comunicarea eficientă și reziliența. De asemenea, el organizează sesiuni de consiliere individuală și de grup pentru a oferi elevilor un spațiu sigur în care să își exprime emoțiile și preocupările.

În plus, psihologul școlar consilier are un rol de suport pentru personalul didactic, oferind îndrumare și formare în abordarea elevilor cu nevoi speciale sau cu dificultăți în proces.