Gala Festivalului Tinerilor, la Filarmonica Pitești

0

 

Filarmonica Pitești organizează joi, de la ora 19, la Centrul Multifuncțional, concertul de gală al tinerilor care au participat la ediția de anul acesta al  festivalului dedicat lor.

Alături de orchestra simfonică a insituției și de dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea vor urca pe scenă pianista Ioana Andreescu, violonistul Filip Cușmir și  violoncelistul Ioan Tudor.

 

Soliști, trei tineri talentați

În program: G. Puccini – „Preludiu simfonic”, S. Prokofiev – „Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră”, J. Sibelius – „Concertul pentru vioară și orchestră” și P. I. Ceaikovski – „Variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră”.

Elevă la Liceul „Carmen Sylva” din Ploiești, Ioana Andreescu a participat la peste 50 de  competiții naţionale  si  internaționale, câștigând  premii în România, Germania, Belgia, Serbia, Anglia. A cântat cu orchestra Filarmonicii „Serghei Lunchevici” Chişinău, cu Philharmonic Volkswagen Orchestra Wolfsburg, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti și a susţinut recitaluri organizate de I. C. R. Bruxelles, Klassik in der Klinik-Hannover (Germania), Fundaţia Remember Enescu (Bucureşti), Muzeul „Paul Constantinescu” şi Muzeul de Artă Ploieşti, Rotary Club Piatra Neamţ.

Elev al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, Filip Cușmir este, în același timp, student al cursului pregătitor de la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. A participat la numeroase masterclass-uri cu Liviu Prunaru, Remus Azoiței, Valentin Șerban. Dintre bursele câștigate menționăm SoNoRo Interferențe și  ACMC.  A concertat de mai multe ori cu filarmonicile din Cluj-Napoca și Oradea, iar, în 2023, a făcut parte din proiectul Concertgebouworkest YOUNG, concertând la Amsterdam și Berlin.

Ioan Tudor este elev al Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” București, la clasa profesorului Ștefan Cazacu. A câștigat premii la concursurile de violoncel de la București și Ploiești, inclusiv Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei piese românești.  În 2020, a participat la proiectul Orchestrei Române de Tineret, în cadrul Orchestrei Junior. A fost bursier al Programului „Tinere Talente” al Fundației Regale Margareta a României.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria instituției și de pe www.bilete.ro, prețul unuia fiind 40 de lei sau 30 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducerile aferente.

I.I