Monturi de bază pentru pescuitul la feeder

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ”Monturi de bază pentru pescuitul la feeder”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.
Pescuitul la feeder a luat o amploare fantastică în ultimii ani. Dacă la început se credea că lanseta feeder este dedicată doar monturilor ce au la bază coșulețul, în timp s-au strecurat și momitoarele sau method feeder-ele.
Monturile pentru pescuitul la feeder se împart în 3 categorii : monturi cu coșuleț , momitor sau method feeder.
Adesea pescarii au dubii în alegerea tipului de năditor potrivit și pe bună dreptate. Pentru a pescui corect este necesar să înțelegem modul în care funcționează coșulețul, momitorul sau method feeder-ul.
Fiecare tip de năditor necesită nade preparate într-un stil specific, forface de diferite dimensiuni și anumite momeli de cârlig.
În cele ce urmează voi discuta despre modul de utilizare al coșulețelor, năditoarelor și method feeder-elor și desigur monturile cele mai populare.
1. Coșuleț
Coșulețul prezintă cele mai multe variante de monturi. Dintre cele mai importante amintesc : montura cu fir răsucit (împletit), montura cu fir elastic, montura pater noster și montura cu tub anti tangle.

Montura cu fir răsucit

Montura cu fir răsucit și cea cu tub anti tangle sunt cele mai folosite monturi de pescarii români.
Avantajul principal al firului împletit față de un tub anti tangle este greutatea redusă. Firul răsucit înlocuiește tubul anti tangle și previne încurcarea forfacului de coșulet sau firul principal al mulinetei.
Pe lângă greutatea redusă, firul răsucit se poate agăța mult mai greu față de obstacolele submerse comparativ cu un tub anti tangle.
Montura este ușor de realizat și presupune materiale puține. Se pretează oricărei specie de pește pe care o vizăm și poate fi pescuită cu succes atât pe bălți cât și pe râuri.

Montura cu fir elastic

Montura cu fir elastic (feeder gum) a devenit montura pe care o folosesc cel mai des în pescuitul pe râuri.
Pescuind cu fir textil pe mulinetă (fir lipsit de elongație) segmentul de elastic de lângă coșuleț mă ajută să amortizez șocurile peștilor. Astfel se evită ratarea trăsăturilor și pierderea peștilor în dril.
Firul elastic are rol atât de preluare a șocurilor oferite de pești cât și de anti tangle, prevenind încurcarea forfacului. Segmentul din fir elastic poate fi de 2 tipuri. Sunt indicate sunt elasticele concepute pentru pescuitul la feeder sau rubesiană.

Pescuit la coșuleț cu montura cu fir elastic

Diferența dintre cele 2, constă în indicele de elongație. Pe scurt cele de feeder au o elongație redusă iar cele de rubesiană una ridicată.
Personal, prefer elasticele de feeder. Cele de rubesiană sunt recomandate, mai ales pentru pești viguroși în dril, precum mreana.
Montura cu elastic poate fi pescuită la toate speciile vizate în pescuitul la feeder.
Poate face față cu brio peștilor de talie mare, în pescuitul cu forface de mare finețe. Amortizând excelent trăsăturile și miscările peștilor în dril, firul elastic ne poate permite să pescuim cu fire mai subțiri de forfac și cârlige mai mici decât cele folosite în mod obișnuit.
Montura cu elastic se leagă foarte rapid. Putem pregăti de acasă câteva segmente de fir, urmând ca pe malul apei să le atașăm firului principal alături de coșuleț și forfac. Lungimea segmentului pe care o folosesc adesea este de 10-12 cm.
Legarea monturilor : cu fir elastic, cu fir rasucit si pater noster

Montura pater noster

Montura pater noster presupune folosirea fixă a coșulețului, spre deosebire de celelalte monturi în care coșulețul culisează pe fir. Cosulețul fix oferă cea mai bună vizibilitate a trăsăturilor. Astfel vom sesiza până și cele mai fine ,,ciupituri” ale peștilor. Montura pater noster este recomandată pentru pescuitul peștilor de talie mică sau medie. Fiind o montură de mare finețe, pater noster ne ajută în special în perioadele reci, când peștii sunt apatici și nu se hrănesc foarte agresiv. Pater noster se leagă doar pe fire de tip monofilament sau fluorocarbon. Pentru o sensibiliate maximă, putem pescui cu fir textil pe mulinetă, urmat de un înaintaș din monofilament. Înaintașul are rolul de a prelua șocurile peștilor în dril la mal, iar textilul principal ne va semnaliza extraordinar de eficient trăsăturile.

Montura cu tub anti tangle

Montura cu tub anti tangle este prima apărută pentru pescuitul la coșuleț. Folosindu-se forface destul de lungi, de mimim 30-40 cm era necesar găsirea unei variante pentru a împiedica încurcarea firului de forfac. Astfel a fost inventat tubul anti tangle, tub pe care coșulețul este atașat direct prin intermediul unei agrafe. Montura cu tub anti tangle este cea mai simplă montură pentru coșulet, fiind preferată în special de pescarii începători. Din punctul meu de vedere este o montură depășită, variantele de mai sus fiind mult mai productive. De menționat că este recomandat să pescuim cu firul mulinetei în clips pentru a evita încurcarea forfacului, indiferent de montură!

Lungimea forfacelor

Lungimea forfacelor pentru pescuitul la coșuleț variază între 20-150 cm. În funcție de curentul apei (în special în pescuitul pe râu) forfacele vor fi mai scurte sau mai lungi.
De exemplu, dacă curentul este unul puternic și va împinge nada din coșuleț destul de departe, forfacele lungi de aprox. 80-100 cm sunt necesare.
În schimb în zonele cu un curent mai mic, sau pe bălți putem miza pe forface mult mai scurte de 40-50 cm.
Niciodată nu vom putea în pescuitul la feeder cu coșuleț să plecăm cu o lungime fixă a forfacului. Peștii sunt cei care dictează dacă vom miza pe forface scurte sau lungi în funcție de modul lor de hrănire.
Uneori peștii preferă să stea la distanță de nadă, alteori se vor apropia ceva mai mult. Important este să schimbăm constant lungimea forfacelor până găsim varianta potrivită.
Un indicator al unui forfac prea lung este acela că peștii înghit cârligul destul de des, fiind dificil de scos. În această situație este necesar să scurtăm forfacul.
Pe de altă parte dacă peștii sunt înțepați superficial sau avem trăsături neconcretizate, creșterea lungimii forfacului poate fi varianta câștigătoare.
Forfacele pot fi legate atât cu fire monofilament sau fluorocarbon cât și fire textile în funcție de talia peștilor vizați și pescuitul practicat. De menționat că textilele se pot încurca mai ușor decât firele monofilament.Momelile folosite în pescuitul la method sunt flotante sau critic echilibrate, deși în anumite cazuri se pot apela și la momeli scufundătoare. Flotabilitatea momelii le face mai ușor de aspirat de către peștii, fiind principalul motiv pentru care sunt preferate de pescari. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.