Modificări la Bacalaureat, în noile legi

0

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut noi precizări despre cum se va desfășura examenul de Bacalaureat. Examenul la matematică pentru elevii de la profilul uman va fi „o probă de competenţe de bază”, a explicat ministrul, în care absolvenților li se va cere, de exemplu, să calculeze TVA-ul dintr-un preţ sau să stabilească, dintre două oferte de împrumut, care este mai avantajoasă. Noua structură a examenului de bacalaureat va include două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, și nu doar la una, dar și o altă probă de competențe suplimentară.
Legile Educației au intrat ieri în procesul de avizare interministerială la Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a spus că speră ca în următoarele două săptămâni pachetul de legi să fie avizat, astfel încât nu mai tarziu de ședința din 23 martie, Guvernul să adopte aceste legi, care să fie apoi înaintate Parlamentului spre dezbatere și adoptare.

Elevii vor da probă de competențe de bază

Conform noului proiect de lege a educației, elevii clasei a XII-a de la profilul umanist vor susține o probă scrisă pentru evaluarea competenţelor de bază la matematică, iar elevii de la profilul real vor avea o probă scrisă pentru evaluarea competenţelor de bază, la alegere, la una dintre disciplinele: logică, psihologie, sociologie, economie, filozofie. „Vor da o probă de competenţe de bază la matematică sau ştiinţe. Este o probă scrisă de competenţe de bază, aş sublinia de bază, pentru că oamenii îşi imaginează nu ştiu ce trigonometrie. La matematică va fi o probă de competenţe de bază prin care se testează posibilitatea sau capacitatea absolventului de a aplica noţiuni matematice de bază în situaţii reale”, a precizat Ligia Deca. „Să calculeze un TVA, de exemplu, dintr-un preţ, să înţeleagă care dintre două oferte de împrumut este mai avantajoasă. Chestiuni de acest tip care sunt necesare pentru orice cetăţean, după ce a absolvit liceul, trebuie să te poţi descurca în societate. Este doar pentru a ne asigura că orice absolvent de liceu are competenţele necesare să se descurce în societate şi în viaţa reală,” a declarat Ligia Deca. Noile prevederi privind Bacalaureatul se vor aplica din anul 2029.

Se va plăti taxă la a treia sesiune de BAC

Promovează examenul de bacalaureat elevii care au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre probe, oral și scris, și are media genrală cel puțin 6. Candidaţii care nu promovează pot susţine probele din cadrul examenului naţional de bacalaureat fără taxă, de cel mult trei ori. Prezentările ulterioare la aceste examene sunt condiţionate de achitarea unor taxe stabilite prin hotărâre a guvernului României iniţiată de Ministerul Educaţiei. Acum, examenul poate fi susținut fără taxă de cel mult două ori.

Profesorii violenți nu mai intră în contact cu elevii

În noile legi ale eduacției o noutate este faptul că profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să desfăşoare activităţi didactice cu elevii, dar vor primi drepturile salariale. „Având în vedere că există multe situaţii în care, până la finalizarea cercetării disciplinare, profesorul nu poate fi împiedicat acum, pe legea actuală, să intre la clasă, am introdus o prevedere prin care profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor să nu mai desfăşoare de fapt activităţi didactice cu elevii, dar cu păstrarea drepturilor salariale, pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat, constituţional, însă nu ne mai dorim ca profesorii violenţi sau care prezumăm că ar fi fost violenţi să aibă expunere la copii, la clase, la comunitatea şcolară”, a subliniat ministrul Educaţiei, potrivit Agerpres.  M. Sandu