Piteştenii se pot pensiona mai devreme cu doi ani!

1
  • Modificare importantă aprobată de Senat

Piteştiul s-ar putea număra printre localităţile în care cetăţenii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani. Modificarea articolului 65 aliniat 5 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptată de Senat. Proiectul va intra în vigoare dacă va trece şi de Camera Deputaţilor.
Senatul a adoptat în această lună, modificarea articolului 65 aliniat 5 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care prevede ca şi locuitorii din Arad, Piteşti sau Giurgiu să poată beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani. Proiectul, a fost adoptat cu 88 de voturi pentru şi 19 împotrivă, fiind prezenţi 107 senatori. Au fost de acord cu modificarea legislativă, parlamentarii de la PSD, PNL, AUR. Au votat împotrivă senatorii USR şi doi senatori neafiliaţi. Toţi senatorii de Argeş, au dat vot favorabil, indiferent de culoarea politică. Au votat „pentru”, senatorii PSD Ovidiu Puiu şi Cristina Stocheci, senatorul PNL Dănuţ Bica. Cu toate că reprezentanţii USR au fost împotriva modificării, senatorul USR de Argeş Narcis Mircescu nu a votat cum i-a dictat partidul, acesta fiind de acord cu modificarea legislativă şi a dat un vot „ pentru”.

Camera Deputaţilor, for decizional

Condiţia necesară ca să poată ieşi mai repede la pensie este ca acei oameni să fi trăit mai bine de 30 de ani în unul dintre oraşele de pe listă. Dacă au locuit acolo trei decenii, pot ieşi la pensie mai devreme cu doi ani şi fără să fie penalizaţi. În proiectele de lege recent adoptate de Senat se explică faptul că acele zone sunt poluate din cauza utilizării şi prelucrării substanţelor periculoase, de tip sulf, clor sau amoniac a ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vedere producerii păcurii şi a uleiurilor. „Studiile efectuate în aceste zone arată că speranţa de viaţă este cu 6-10 ani mai scăzută decât media naţională (din cauza poluării – n.r.), până la data de 31 decembrie 2030 finalizându-se programele de depoluare”, spun inițiatorii proiectului. În anul 2022, lista localităților poluate în care românii pot ieşi la pensie mai devreme cu doi ani a fost extinsă de mai multe ori. Pentru a intra în vigoare, fiecare dintre proiectele de lege trebuie adoptate de Camera Deputaților, semnate de președintele țării și publicate în Monitorul oficial.
Vârsta standard de pensionare la femei va ajunge la 65 de ani
Legea pensiilor (263/2010) stabilește că, persoanele care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, se pot pensiona anticipat, dar în acest caz se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei. Vârsta de pensionare a femeilor din România a crescut începând cu luna ianuarie 2023. Astfel, potrivit modificării vârsta de pensionare este acum de 62 de ani. Până în decembrie 2022, vârsta de pensionare la femei era de 61 de ani și 9 luni. Până în luna ianuarie a anului 2030, în cazul femeilor, se aplică o creștere treptată a vârstei de pensionare. În anul 2030, vârsta de pensionare va fi de 63 de ani, iar în anul 2035 aceasta va ajunge la 65 de ani, la fel ca la bărbați. Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei va fi de 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni.  M.Sandu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.