Table: în 2023 nu se mai joacă în parcuri, ci online

0

Parafrazând cântecul Corinei Chiriac, permiteți-ne o mică întrebare: există în lumea asta cineva care să nu fi auzit de jocul de table? Puțin probabil să existe. Dacă te plimbi prin parc, de primăvara până toamna târziu, îi vezi pe „tablagii” la datorie, în spații special amenajate sau în locuri improvizate.

Ce-i drept, prin parcuri au mai rămas doar pasionații de vârsta a treia. Tinerii s-au mutat în online, unde pot juca table pe bani. Dacă tot ești bun, de ce să nu îți monetizezi talentul? Desigur, vorbim despre câștiguri modice, care să facă jocul și mai interesant. Nu am auzit să se fi îmbogățit cineva din table.

Ca să joci backgammon cu miză reală, este necesar să îți deschizi cont la unul dintre cazinourile online care au în ofertă acest joc. După ce te-ai înregistrat, îți alimentezi contul și ai liber la distracție. O dată ce dai click pe butonul „Table” din meniu, ajungi astfel în pagina principală a jocului, care este împărțită în mai multe secțiuni.

Te așezi la o masă existentă sau creezi propriul joc

În partea centrală sunt afișate mesele existente. Te poți alătura oricăreia dintre ele, dacă accepți condițiile celui care a creat-o (miză, tip de joc, timp alocat etc). Ai și posibilitatea să creezi propria masă, care să se potrivească stilului tău de joc. Pentru aceasta, ai în partea dreaptă a ecranului un meniu în care setezi caracteristicile jocului propriu.

Pentru a crea un joc clasic, trebuie să setezi miza, timpul de joc (de la 2 la 6 minute), timpul mutării (de la 3 la 30 de secunde), punctajul (numărul de runde de joc). Recomandarea noastră este să alegi miza în funcție de bugetul pe care îl ai, astfel încât banii din cont să îți ajungă pentru cât mai multe partide. Dacă ai 50 de lei în cont și impus mize de 20 de lei, e posibil să fii nevoit să realimentezi mult mai repede decât de așteptai. În plus, este greu să găsești oponenți, majoritatea românilor jucând doar pentru distracție.

Următorul pas este să alegi convențiile de joc. Ele pot varia de la un operator la altul, însă, în general, ai următoarele opțiuni:

  • incognito (numele de utilizator nu este afișat, deci joci anonim);
  • cu rating (primești un punctaj în funcție de rezultate, ceea ce reprezintă o motivație în plus, dar și un dezavantaj, întrucât unii te vor evita dacă ai rating mare);
  • cu cub (pe perioada jocului, poți propune dublarea scorului);
  • cu Koks (jocul valorează 3 puncte dacă un jucător scoate toate piesele de pe tablă, iar oponentul a rămas cu minim o piesă pe bară sau în casa adversarului – marț tehnic);
  • cu redublare (jucătorul căruia i s-a făcut propunerea de dublare poate redubla);
  • cu regula Jakoby (marț-ul și marț-ul tehnic valorează doar un punct);
  • privat (nimeni nu va putea urmări jocul în desfășurare).

De obicei, miza minimă pentru crearea unei mese este de 5 lei, iar miza maximă este de 100 de lei. Operatorul percepe o taxă de participare la jocul de table, cea standard fiind de 4% din miza plasată de fiecare jucător. Este logic, deoarece cazinourile online nu pot câștiga altfel dintr-o partidă de table jucată între doi clienți, miza totală ajungând fie la unul, fie la celălalt.

Din momentul în care ai creat o masă, aceasta va fi vizibilă în lista de jocuri disponibile, în secțiunea despre care am vorbit prima dată. Vei primi un mesaj atunci când un adversar dorește să se „așeze” la masa ta. Poți să și comunici cu adversarul, prin intermediul ferestrei de chat.

Operatorii licențiați organizează și turnee (standard sau Sit&Go, ca cele de poker), vizibile în secțiunea specială din meniul de table. În pagina principală a fiecărui turneu sunt afișate ora de start, jocurile, tipul, numele, statutul, punctajul, premiul acordat și buy-in-ul (taxa de participare). Suplimentar, în meniul de turneu se specifică numărul de jucători înscriși și numărul minim de jucători necesar pentru ca turneul să aibă loc, numărul de locuri câștigătoare și convențiile de joc.