Revine Covidul? Ce este de făcut?

0
0
  • Conf. dr. Adrian Tase

Anthony Fauci, responsabilul OMS cu problema Covid, mărturisește acum câteva zile într-un editorial New York Times: „Ceva nu a funcționat, în mod cert. Și nu știu exact ce.”
De când ne confruntăm în România cu această calamitate globală neanticipată care, într-un fel sau altul, ne-a schimbat pe toți, și noi putem spune același lucru.
Faptul că, de mai bine de un an, am lăsat garda jos în lupta cu Covidul, nu înseamnă că pandemia s-a încheiat. Mai ales că, pe alte meleaguri, vezi China, Covidul și-a făcut de cap și mai recent.
În ultimele zile, este semnalată public o creștere a numărului de îmbolnăviri. Numărul de testări pozitive are și el un trend ascendent. Aflăm, de pildă, că profesorul de sport al copilului are Covid și anulează antrenamentul. Sau că a crescut numărul de internări Covid în spitalul la care suntem arondați.
Această realitate sanitară nu trebuie, în niciun caz, să creeze panică. Și, desigur, autoritățile vor lua măsurile necesare. Dar, cu responsabilitate, putem lua câteva măsuri de bun simț.
Știm că pericolul este proporțional cu gradul de aglomerare a populației. Dacă ne uităm pe harta efectelor Covid din ultimii trei ani, pe primele locuri sunt marile conurbații, pe ultimele județele mici, iar Argeșul este undeva la mijlocul listei.
Deci, dacă mergem la București, mărim gradul de precauție. La fel la Brașov, Iași, sau alte municipii în care au fost declarate numeroase îmbolnăviri.
În spațiile închise, îndeosebi cele cu probleme de aerisire, este bine să purtăm masca. Mai ales dacă cineva tușește prin apropiere.
Dacă avem simptome, este bine să ne testăm, pentru a ne odihni și trata, în cazul unui rezultat pozitiv. Covidul, chiar formele usoare de boala, nu trebuie tratat cu superficialitate, pentru că poate genera sindromul „Long Covid”.
În sfârșit, trebuie să avem în geantă permanent o mască pe care, în caz de forță majoră, să o utilizăm.
Desigur, autoritățile vor lua măsurile necesare. Avem încredere, dar până atunci, fără panică și cu responsabilitate, putem face fiecare câte ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.