Toate boviele vor fi testate de tuberculoză!

0

La nivelul județului Argeș se va demara, începând această lună, acțiunea de testare împotriva tuberculozei a tuturor bovinelor, atât din exploatațiile non-profesionale, cât și din exploatațiile comerciale.
Astfel, se dorește supravegherea tuberculozei bovine, iar în paralel se execută și recoltări de probe de sânge pentru supravegherea altor două boli la aceste animale ca Leucoza Enzootice (apariția de tumori în organe) și Bruceloza Bovină (infectarea organelor genitale). În acest sens, zilele trecute a avut loc o instruire practică având ca tematică ,,Metode de testare prin tuberculinare a bovinelor în vederea depistării Tuberculozei și interpretarea rezultatelor, organizându-se șapte centre: Rătești, Suseni, Cicănești, Tigveni, Câmpulung, Valea Iașului, Budeasa. La această instruire au participat reprezentanți din cadrul Serviciului Control Oficial Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul D.S.V.S.A. Argeș, medicii veterinari oficiali și medicii veterinari de liberă practică din județ, care execută testarea în teren.
La aceste întâlniri au fost prezentate și aspecte legislative cuprinse în: Ordinul A.N.S.V.S.A. privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la nimale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor # Regulamentul privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor, etc.

”Se transmite și la om”

”După cum se știe, Tuberculoza este o zoonoză gravă, care se transmite de la animale la om și invers, produsă de germeni din genul Mycobacterium. Tuberculoza este larg răspândită și se întâlnește mai ales la taurine, păsări, suine, dar și la populațiile de animale sălbatice. La animale, tuberculoza produce pierderi economice prin scăderea productivității și capacității reproductive a animalelor bolnave, restricții de circulație pentru animalele bolnave și pentru produsele obținute de la acestea, pierderi prin măsurile de combatere și asanare a focarelor de boală, etc.” ne-a spus directorul DSV Argeș, Sorin Sorescu. S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.