Atenție, ne întoarcem în Evul Mediu!

0
  • Din punctul meu de vedere

De la precedentul editorial, evenimentul cel mai important care s-a petrecut mi se pare a fi apariție interviului cu profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației, publicat pe site-ul Republica.
Dacă mă întrebați pe mine, cred că în următorii 20 de ani, cel puțin în unele țări, se va ajunge în situația în care tinerilor de 16 sau 18 ani li se va propune un contract prin care să fie întreținuți de stat, cu condiția să renunțe la anumite drepturi și libertăți.
Asta înseamnă că li se va oferi gratuit casă și masă, internet, ecrane, în schimb vor avea limite în deplasare, în exercitarea dreptului de a alege și a fi ales, precum și în libertatea de a avea mulți copii.
Alte limitări au fost deja anunțate de George Soros în urmă cu vreo 25 de ani, miliardarul observând, pe bună dreptate, că marile diferențe între oameni vor apărea pe palierul educației și, mai ales, al medicinii performante. Unii vor putea să își înscrie copiii la școli de calibru și vor putea să se trateze cu cele mai evoluate terapii, iar alții, nu.
În special ideea că ai un copil pe care nu îl poți salva de la o maladie mortală deoarece nu ai bani va fi insuportabilă, spune George Soros, dar unii chiar vor trebui să se supună acestei realități.
Viața a fost și va rămâne crudă, bogații și săracii vor trăi în lumi total diferite. Mai ales acum, când inteligența artificială a explodat, cei care o stăpânesc vor avea grijă să o folosească pentru a-i ține pe analfabeții funcționali departe de pârgiile puterii.
Cu alte cuvinte, ne vom întoarce în Evul Mediu, când aristocrații erau liberi, iar iobagii, legați de glie.
De mai multă vreme cred în acest scenariu și am fost foarte bucuros când, în interviul profesorului Mircea Miclea, am văzut dezvoltată oarecum aceeași teorie.
X
Să îl ascultăm pe Mircea Miclea:
”Cred că ne așteaptă noul Ev Mediu. În Evul Mediu era o stratificare socială pe două niveluri. Erau aristocrații și erau cei care erau legați de glie, vasalii, iobagii. În timp, a venit revoluția industrială și între cele două extreme au apărut noi alte clase sociale, între muncitor și patron, au apărut maistrul, șeful de echipă, subinginerul, inginerul, o întreagă gamă de profesii. Acum, cu inteligența artificială, cred că vor rămâne experții, adică cei care sunt capabili să producă soluții mai bune decât produce inteligența artificială, pentru că au multă cunoaștere pe domeniul lor, nu în general. Ei nu concurează cu ChatGPT și cu IA în general, ci pe domeniul lor. Și apoi vor fi majoritatea care vor fi vasalii acestor instrumente, care vor trăi în umbra lor, care vor fi legați de aceste instrumente. Deci vom ajunge din nou la o stratificare socială, de data aceasta nu pe criterii funciare legate de pământ și de latifundii, ci pe criterii de cunoaștere pe criterii epistemice. Vom avea iar aristocrați epistemici și vasali epistemici și între ei nimic. Pentru că inteligența artificială va face tot și atunci cred că se vor reabilita din nou adevărații experți. Adică cred că inteligența artificială este o modalitate de a face diferența între aristocrații minții, între aristocrații din punct de vedere epistemic, cei capabili să producă pe domeniile lor soluții mai bune decât soluțiile generice pe care le poate produce un sistem de inteligență artificială, și cei care, pe bază de confort sau pe bază de economie cognitivă, vor recurge mereu la soluțiile pe care le dă un sistem de inteligență artificială, nu la a-și mobiliza propria lor minte, nu la a face efortul pentru cunoaștere. Și vor deveni niște vasali, niște dependenți, legați nu de glie, de data aceasta, ci de instrumentele de inteligență artificial. Între ei, nimeni. Inteligență artificială, care va face totul între cele două niveluri. Și atunci cred că experții se vor reabilita”.
X
Din această perspectivă, apariția unui partid precum AUR se va dovedi inutilă. Este puțin probabil ca prin mijloace parlamentare cei bogați să renunțe le privilegiile lor, iar prin forță, nici atât.
Manipularea și instituțiile de forță vor fi întotdeauna în mâinile celor care posedă bani, care pot cumpăra experți, care își arondează mijloacele necesare pentru a se menține la putere.
Cred că singurul lucru bun pe care l-ar putea face un partid populist ar fi acela de a-i îndemna pe părinți și pe cei tineri să pună preț pe expertiză, pe valorile epistemice – cum se exprimă profesorul Miclea. Va trebui să ne fie clar că dacă ești analfabet funcțional nu vei putea să te bucuri de aceleași drepturi și libertăți precum aristocrații gâdirii și nu îți va rămâne decât să optezi între a rămâne în casta ta sau a încerca să ajungi membru al unei caste superioare.
Orice altă retorică este demagogie pură sau orbire.
Era normal să se ajungă în pragul acestei catastrofe umanitare, fiindcă este o catastrofă ceea ce se va întâmpla, măcar din perspectivă creștină. Deși suntem cu toții fiii lui Dumnezeu, unii dintre noi vor ieși din istorie.
Poate exista însă o anumită mângâiere, în sensul că semianalfabetul de mâine o va duce mai bine din anumite puncte de vedere decât Einstein. Va avea televizor, laptop, telefon mobil, antibiotice, operații cu laser, aer condiționat, ceea ce Einstein nu avea.
Pe scurt, ne întoarcem în Evul Mediu, dar probabil fără credința în Dumnezeu, ceea ce va genera stări psihice dificil de suportat.
Concluzia este că dacă vrei să nu fii iobag, trebuie să fii expert.
Există, așadar, cum a existat în întreaga istorie, o cale pentru a te salva, atâta doar că nu e pentru toți și nu e deloc ușor de parcurs.
Sunt cinic ?
Probabil.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)