Cinci angajatori sancționați pentru munca la negru

0
0

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a anunțat bilanțul activității de control desfăşurat în luna aprilie a acestui an. Instituția a efectuat controale pentru depistarea muncii la negru, dar și pentru respectarea normelor de securitate și sănătate în câmpul muncii. 

I. Activitatea de control se prezintă astfel: nr. de controale efectuate: 308; nr. de sancțiuni aplicate: 116; valoare totală amenzi: 372.700 lei

II. În domeniul relaţiilor de muncă: S-au efectuat un număr de 139 controale, s-au aplicat 36 sancţíuni, din care 25 amenzi în valoare totală de 292.200 lei. Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe: comerț, transport, confecții, prelucrare lemn, construcţii, restaurante, baruri, service auto.

Principalele deficiențe constatate: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime.

III. În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, în luna aprilie 2023, ITM Argeş a efectuat un număr de 139 controale. Astfel, la 5 angajatori sancționați, au fost depistate ca prestând muncă nedeclarată un număr de 13 persoane. Valoarea amenzilor aplicate este de 260.000 lei.

IV. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă : În baza Legii nr.319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 169 controale. Au fost aplicate 80 sancțiuni, din care 22 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 80.500 lei. Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe: construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, morărit și panificație, confecții textile, comerț.

Principalele deficiențe constatate: neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor.

Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.