Ursul nu se mai teme şi atacă gospodăriile

1

Localnicii din Dâmbovicioara sunt disperați după ce atacurile urșilor în gospodării s-au înmulțit. Oamenii se plâng că mamiferele nu se mai tem de lumină, de zgomote și vin până în curte ca să își procure hrană. Săptămâna trecută, două nopți la rând, un urs a omorât 5 oi, 2 miei şi păsări. Oamenii au făcut petiții prin care cer să se ia măsuri. De frică, cetățenii au început să organizeze pânde noaptea!
Urşii nu mai găsesc hrană în pădure şi au venit tot mai aproape de comunităţi. Încep uşor, uşor să se deprindă cu „lumea modernă” şi se adaptează. Din nefericire, pe unde trec mamiferele fac prăpăd. „Au rupt garduri ca să intre în gospodări, problema este că au rupt și grajduri. Oamenii muncesc greu cu animalele şi pot să rămână fără ele într-o noapte. Urşii iau ce nimeresc, animale, păsări…A venit la mama şi a distrus grajdul. Ea a auzit zgomot şi a ieşit noaptea. Când s-a uitat ursul era cam la trei metri deasupra, pe deal, mânca o găină. Oamenii spun că în ultima vreme s-au înmulţit. Au pui şi caută hrană. Înainte fugeau de lumină. Ca să îi ţină la distanţă, oamenii au tras lumină și la grajduri și la cotețe dar degeaba. Acum nu mai au nicio tremă de lumină, de foc, de nimic. Oamenii sunt disperați. Vorbesc între ei la telefon, iar subiectul de discuție nu este altul decât ursul. Încercăm să-l îndepărtăm şi vine înapoi. În seara asta o să stăm de pază”, povestea Tudor Ion.

Petiţii fără rezolvare

Atacurile au avut loc săptămâna trecută, în două nopţi la rând. Fiara a omorât în mai multe gospodării, 5 oi, 2 miei, o gâscă şi mai multe păsări. Ion Pantea este un localnic care a făcut mai multe petiţii cerând să fie rezolvată problema urşilor. „ Fără rezolvare. Parcă nici nu mai contează că ne distrug totul prin gospodării, ne iau animalele din grajduri şi păsările. Ce aşteaptă, să omoare oameni ca să se intervină?”, spunea Ion Pantea. Cetăţenii vor ca Ministerul Medicului să ia măsuri şi să ofere despăgubiri păgubiţilor. Potrivit localnicilor, relocarea nu mai este o soluţie pentru că urşii revin repede în zonele de unde au fost luaţi. Cetăţenii cred că urşii fie ar trebui împuşcaţi, fie ar trebui duşi cât mai departe în munţi acolo unde, obligatoriu, să le fie asigurată hrană.

Doi urşi împuşcaţi în Argeş

În ultima lună în judeţul Argeş au fost emise mai multe alerte prin Ro Alert care semnalau prezenţa urşilor la Bălileşti, Ştefăneşti, Mărcineni în zona blocuri, Dârmăneşti. Ministerul Mediului a aprobat împuşcarea a doi urşi, unul în Lereşti, la începutul lunii iunie şi altul în comuna Corbi, la sfârşitul lunii aprilie. Mai există o aprobare pentru extragerea unui urs prin împuşcare în comuna Bughea de Sus. În anul 2023, în județul Argeș au fost păgubite un număr de 38 persoane din 19 unități administrativ teritoriale, în urma atacurilor urșilor, potrivit Agenţiei de Mediu Argeş. Pagubele produse au o valoare de 81.357 lei. În ultima zi de mandat Tanczos Barna, fostul ministru al Mediului, a anunțat că a semnat ordinului prin care ar putea fi împușcați în total aproape 480 de urși. „Astăzi, în ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 exemplare cu scop de intervenție. Ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care vă fi publicat în Monitorul Oficial”, a scris Tanczos Barna pe contul său de Facebook. M.Sandu