Ziua Drapelului Național, sărbătorită la Pitești

0

Autoritățile locale și județene au participat ieri evenimentul prilejuit de sărbătorirea Zilei Drapelului Naţional. Această zi a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi este marcată în fiecare an în orașele din toată țara. 
Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza “Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el, aşa cum arată “Istoria României în date” (Ed. Enciclopedică, 2003).
În anul 1834, voievodul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica a atribuit armatei ca steag tricolorul, cu cele 3 culori – roşu, galben şi albastru – consfinţirea steagului având loc prin decret în timpul Revoluţiei Paşoptiste, când s-a precizat că pentru stindard ”culorile sunt albastru închis, galben deschis şi roşu carmin”, dispuse vertical.

Ceremonie la Casa Armatei

Ziua Drapelului Național a fost celebrată în Pitești prin mai multe ceremonii religioase și militare. Programul a debutat cu slujba de sfințire a Drapelului Național, eveniment oficiat la Biserica Sf. Gheorghe.
Pe platoul din fața Casei Armatei a avut loc ceremonia publică militară de înălțare a Drapelului României, în cadrul căreia s-a prezentat onorul.
Despre însemnătatea și simbolistica Drapelului Național a vorbit directorul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu. Apoi au urmat mesajele transmise de reprezentanții instituțiilor județene.

Primarul Gentea: ”Suntem datori să slujim patria”

”Drapelul României reprezintă identitatea noastră ca națiune. Culorile sale vibrante, simboluri încărcate de semnificație, reflectă unitatea și solidaritatea tuturor românilor.
Drapelul ne amintește că suntem datori să ne slujim cu devotament patria, să ne protejăm valorile, să păstrăm independența și suveranitatea României.
În fiecare zi, în special în momente de sărbătoare, indiferent de locul în care ne aflăm, să-l cinstim cu demnitate și mândrie!
Să transmitem, astfel, generațiilor viitoare că Tricolorul este esența aspirațiilor noastre comune: limbă, cultură, popor!” a fost mesajul transmis de Cristian Gentea, primarul Piteștiului. M.D.