Angajații Casei Județene de Asigurări de Sănătate Argeș au fost în grevă ieri, alăturându-se colegilor din întreaga țară. Timp de două ore au întrerupt lucrul în semn de protest, reclamând salariile mici și a numărului redus de personal calificat. Potestatarii au explicat că volumul de muncă este foarte mare, la fel și responsabilitățile, dacă ar fi să ținem cont că aici sunt decontate toate serviciile medicale, iar salariul nu este pe măsura muncii depuse. Dacă doleanțele protestatarilor nu vor fi luate în seamă există riscul unui blocaj în sistemul de sănătate fiind afectați toți asigurații.
Protestul a avut loc ieri, de la ora 10.00 la ora 12.00 în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judetene și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranței Naționale și a Autorității Judecătorești. Blocul Național Sindical, alături de afiliatul său, Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, anunța:”Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane. Situația a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, raportată la volumul uriaș de muncă.”
Muncă multă pe bani puțini
În ceea ce privește volumul impresionant de activitate dintr-un an depus de angajații CNAS sindicaliștii precizează că într-un an, verifică spre decontare peste 8 milioane de certificate medicale, 54 milioane de rețete și 5,7 milioane de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113 milioane de servicii de medicină primară, 37 milioane de consultații în ambulatorii clinice și 8 milioane de servicii medicale spitalicești.
În aceste condiții, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității, precizează BNS și FSCAS într-un comunicat de presă.
Există riscul unui blocaj în sistemul de sănătate
Continuarea protestului și declanșarea conflictului de muncă ar putea avea următoarele consecințe:
• Nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanță, etc., și va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală.
• Serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naționale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi prestate.
• Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite. M.Sandu