Judecătorii Curții de Apel Pitești au dat sentința într-un dosar de ucidere din culpă și au condamnat un bărbat, în vârstă de 32 de ani, din Călinești. Acesta a fost implicat într-un accident rutier la Valea Corbului acolo unde a lovit cu mașina o fetiță, în vârstă de 6 ani, care traversa neregulamentar. În timpul cercetărilor și a expertizelor judiciare s-a stabilit că nu doar micuța a fost vinovată ci și șoferul. Experții au stabilit că el circula cu o viteză mare pentru sectorul respectiv de drum, iar dacă ar fi avut 50 de kilometri la oră, cât era legal, ar fi putut evita impactul. A primit 2 ani cu suspendare.
Accidentul a avut loc, în luna mai 2020, în comuna Călinești, la Valea Corbului. Poliţiştii au stabilit, în urma cercetărilor că, Ilie H., de 32 de ani, din Călinești, care conducea un autoturism Mazda pe DJ 704B, a acroșat, cu partea dreapta față a autoturismului, fetiţa în vârstă de 6 ani. Micuţa se angajase în traversarea străzii prin loc nepermis și fără să se asigure, după cum reieșea din cercetările poliţiştilor. Şoferul a încercat să evite impactul dar din cauza vitezei, atunci când a frânat, în încercarea disperată de a opri, maşina a derapat. ” În aceste împrejurări, din cauza deplasării cu o viteză peste limita legală pe acel sector de drum (circa 70 km/h) şi a neatenţiei, precum şi a traversării carosabilului de către victimă prin loc nepermis şi neasigurându-se, inculpatul (…) deşi a acţionat violent sistemul de frânare şi a manevrat autoturismul spre stânga, pe contrasens, a acroşat cu partea dreaptă faţă a autoturismului (zona farului) pe minora (…) în zona femurului piciorului stâng, care a fost aruncată în sus, după care s-a lovit de capota faţă a maşinii, fiind purtată şi proiectată cu capul de suprafaţa dura a carosabilului”, scrie în sentința Curții de Apel Pitești, potrivit ReJust. ”…minora (…) a fost transferată la Spitalul Clinic de Copii Maria Sklodowska Curie Bucureşti, Secţia Chirurgie Pediatrică, unde a fost internată în perioada 03-06.05.2020. În data de 06.05.2020 a survenit stopul cardiac prin asistolă neresponsiv la manevrele de resuscitare, iar la ora 16:45 a fost declarat decesul minorei”, scrie în decizia instanței.
Deși la o primă constatare părea că ar fi doar fetița vinovată, ulterior vina a fost atribuită victimei în proporție de 50% și șoferului în proporție de 50%. Partea de vinovăție a șoferului a fost stabilită în urma unei expertize. ”Din raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză reiese faptul că viteza de deplasare a autoturismului marca Mazda BA, condus de inculpatul (…) în momentul premergător producerii accidentului de circulaţie, a fost de circa 70 km/h. De asemenea, se mai precizează că viteza de evitare a accidentului era de circa 54 km/h, astfel certificându-se în plus că dacă inculpatul circula cu viteza maximă admisă în localitate, acesta dispunea de timpul şi spaţiul necesari opririi autoturismului fară impact cu victima. Din conţinutul aceluiaşi raport de expertiză tehnică judiciară mai rezultă că existau posibilităţi tehnice de a evita producerea accidentului pentru inculpatul (…) în condiţiile deplasării cu autoturismul printr-o localitate rurală cu potenţiale pericole (pietoni, căruţe, biciclişti), dacă era atent/vigilent, circulând cu o viteză adaptată a autoturismului unor astfel de condiţii şi nu peste cea maximă admisă în localitate de 50 km/h, situaţie în care dispunea de timpul şi spaţiul necesari opririi autoturismului fără impact cu victim”, a fost concluzia expertului potrivit ReJust.ro.
În raport, expertul a mai precizat că fetița a traversat neregulamentar, fără să se asigure fiind nesupravegheată de părinți. După moartea micuței, în timpul procesului, membrii familiei au cerut daune morale în valoare de 1,5 milioane de euro. Instanța a considerat că suma este prea mare având în vedere faptul că și fetița a avut 50% parte din vină. Au fost acordate despăgubiri morale în valoare de 60.000 de euro, sumă ce va fi plătită de firma de asigurări la care avea șoferul poliță. De asemenea, rudele micuței decedate au cerut ca șoferul să primească o pedeapsă mai mare față de cea dată de instanța de fond, respectiv 2 ani închisoare, cu suspendare. Judecătorii au menținut însă condamnarea de 2 ani cu suspendare și au fixat un termen de supraveghere de 3 ani. În plus, șoferul nu are voie să conducă nicio categorie de autovehicule timp de 2 ani. Sentința este definitivă. M.Sandu
ZIARUL CURIERUL ZILEI ESTE INTERESAT DE OPINIILE ŞI SUGESTIILE DUMNEAVOASTRĂ, LEGATE DE CONŢINUTUL CURIER.RO.
De asemenea, aducem în atenţia tuturor CLIENȚILOR noștri ACTUALI și VIITORI, noua adresă de E-MAIL a redacţiei: anuntcurierulzilei@gmail.com Trimite
CONTACTAŢI-NE LA TELEFOANELE: 0248/215740; 0248/215726; 0348/401525