10 ponturi pentru pescuitul la feeder pe ape sălbatice (ultima parte)

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ultima parte din ”10 ponturi pentru pescuitul la feeder pe ape sălbatice”. Dacă în primele două părți am discutat despre locul de pescuit, nade, momeli și monturi, în această ediție vom vorbi despre strategia și echipamentul de pescuit. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.
7. Pescuiți cât mai fin posibil!
Contrar vechilor concepții, pescuitul pe ape sălbatice poate fi practicat folosind echipamente, fire, monturi și momeli de finețe.
Adesea, un astfel de pescuit, ne poate aduce rezultate notabile, în condițiile în care nu se prinde mai nimic pe zona în care pescuim.
Chiar dacă pescuim pe Dunăre, sau alte ape curgătoare asta nu înseamnă că automat trebuie să folosim fire și monturi grosiere.
De-a lungul anilor, am pescuit pe Dunăre cu fire de 0.12-0.14 mm la forfac, fire ce unii pescari nici la oblete nu îndrăznesc să le utilizeze. Folosind fire subțiri, am reușit să obțin mai multe trăsături, comparativ cu un fir de 0.18 mm de ex.
În momentele în care peștii se hrănesc cu precauție finețea prezentării momelii de cârlig, va face diferența între a prinde câțiva pești și cea de a prinde câteva kilograme.
Atât timp cât locul de pescuit ne permite să utilizăm forface fire și cârligele mici, nu trebuie să evităm acest tip de abordare.
Poate vă întrebați ce se întâmplă în cazul unui exemplar de talie mai mare… Indiferent că îl scoatem sau nu, trebuie să avem în vedere următorul aspect. Preferăm să pescuim după pești ceva mai îmbrăcați cu echipament grosier și să nu avem trăsături, sau numărul acestora să fie redus, ori ne dorim un pescuit de frecvență, bazat pe finețe, în care ne asumăm că putem rata ceva pești? Fiecare cum crede de cuviință…
8. Schimbați lansetele regulat! Nu uitați de nădire!
Pescuitul la feeder, în funcție de specie, implică lansări repetate la un anumit interval de timp pentru a putea un vad de nadă și a atrage atenția peștilor din zonă.
Cu excepția pescuitului la crap ori novac cu lanseta feeder, în care timpii de așteptare a trăsăturii sunt mai mari, în cazul celorlalte specii, sunt recomandate lansările la interval de câteva minute (3-10 minute) după caz.
În general, este benefic să identificăm la cât timp apar trăsăturile din momentul în care montura ajunge pe substrat.
Spre exemplu, dacă pescuim la coșuleț si avem prezentări între 2-5 minute și după această durată nu avem trăsături, situația este destul de clară. După acele 5 minute, nada a fost spălată din zonă și este necesară o nouă lansare ce va aduce nadă din nou pe vad.
Nădirea, indiferent că este plasată la începutul partidei, sau pe parcurs, nu trebuie neglijată. Cu excepția perioadelor reci în care peștii au un metabolism redus, speciile prezente pe apele sălbatice au un apetit consistent. Cel puțin în cazul apelor curgătoare, riscul de supranădire este redus, datorită prezenței curentului apei. Nădirile consistente sunt indicate cu precădere în partidele în care știm că avem pești în zonă și se hrănesc constant.
Cea mai simplă și totodată sigură metodă de nădire folosirea unui coșuleț / momitor / method având firul clipsat. După 5-10 aruncări sau mai multe, după caz, putem atașa forfacul și începe partida de pescuit. Desigur că putem folosi și năditoare de capacitate mai mare decât cele pe care le vom utiliza în partida de pescuit, atât timp cât puterea de aruncare a lansetei ne permite lansarea acestora în siguranță.
9. Luați în calcul curentul apei!
Curentul apei este un factor important în ce privește alegerea gramajelor coșulețelor, momitoarelor sau method-urilor cât și a nădirii.
Din nou, o greșeală frecventă a pescarilor este folosirea unei greutăți reduse, ce este târâtă metri buni pe substrat.
Astfel, șansele de a se agăța cresc, iar o parte din nadă se va pierde pe parcurs.
Ideal este să folosim gramaje ce sunt scurse puțin spre deloc de către curent. De asemeni, este important să clipsăm firul pentru a lansa cât mai aproape de punctul în care se oprește montura.
Ce înseamnă mai exact? Să presupunem că pescuim pe un prag cu o trecere de la 2 m la 4 m, iar după prag urmează o porțiune plată, cu un curent puternic.
În cele mai multe cazuri, indiferent de greutate, montura va fi scursă la baza pragului.
Prin urmare, nu are rost să aruncăm la 15 m distanță de prag, știi că montura va ajunge mereu în același punct.
În ce privește alegerea gramajului, întotdeauna prefer cel mai redus posibil, pentru a avea trăsături semnalizate cât mai clar, dar și pentru a ridica năditorul cât mai rapid peste obstacolele din apă.
10. Alegeți un echipament de pescuit potrivit
Alegerea echipamentului de pescuit adecvat se stabilește în funcție de apele pe care intenționăm să le pescuim și speciile vizate.
Regula principală este aceea că ne vom orienta asupra unor lansete cu puteri de aruncare clasate între gramajele pe care le vom utiliza.
Dacă urmărim un pescuit pe ape curgătoare ce prezintă curenți puternici sunt recomandate mulinetele cu angrenaje solide, rezistente la uzură, combinate cu lansete solide ce pot fi încărcate cu coșulețe, momitoare, method-uri de peste 100-150 gr.
Pe lângă lansetă, mulinetă și fir, va trebui să acordăm atenție și altor elemente precum : minciogul, juvelnicul și suporții.
Un minciog cu mâner lung de 3-4 m, precum și un juvelnic la fel de lung pot fi extrem de utile în partidele în care pescuim pe zone cu mal abrupt, sau cu întinsură și pământ moale lângă apă. Suporții și frână mulinetei pot face diferența între a pierde sau nu o lansetă în urma unei trăsături violente. De aceea, este important să ne asigurăm că frâna este reglată iar suportul bine poziționat pentru a evita o surpriză neplăcută, mai ales în partidele în care urmărim crapii sau mrenele.
Concluzii
■ Precum alte subiecte, despre pescuitul la feeder pe ape sălbatice se poate discuta mult și bine.
■ Sper ca articolul de față să fie de folos pescarilor ce urmăresc îmbunătățirea partidelor de pescuit pe aceste ape, folosind tehnica feeder.
■ Deși nu pare a fi un pescuit la îndemâna oricui, vă asigur că satisfacțiile oferite de capturi însemnate pe ape sălbatice, merită efortul necesar.