Schitul de la cota 1000, în circuitul turismului ecumenic

0

Schitul Sfântul Pantelimon de la cota 1000 de pe Transfăgărașan a fost inclus în circuitul turismului ecumenic din România, datorită poziționării sale strategice, a frumuseții locului unde este amplasat dar și a importanței sale în Eparhia Argeșului și Muscelului. S.M.
Zilele treceute, aici a avut loc o binecuvântare arhierească, ÎPS Calinic venind în mijlocul obștii monahale de la Schitul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a săvârșit slujba de sfințire a noului Altar de Vară care a fost ridicat în apropierea bisericii, Ierarhul oficiind Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Pentru eforturile depuse din anul 2020 și până în prezent, părintele stareț Ioan Traian Danci a fost ridicat astăzi la treapta de arhimandrit. De asemenea, ctitorii principali au primit din partea Chiriarhului mai multe medalii eparhiale în semn de recunoștință pentru ajutorul acordat așezământului monahal.
Calinic a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind în mod deosebit de solidaritatea pelerinilor care au contribuit la zidirea întregului ansamblu monahal de la schitul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Schitul Sfântul Mucenic Pantelimon a fost înființat la 1 iulie 2012 la dorința și inițiativa ÎPS Calinic, scopul fiind acela de a exista un altar de rugăciune la care să fie pomeniți toți cei care au lucrat la realizarea Transfăgărășanului. Noul schit din Carpații Argeșului a primit ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon în urma unui semn primit de la Dumnezeu.
Începînd din luna aprilie a anului 2020, a fost instalat un nou stareț în persoana părintelui protosinghel Ioan Traian Danci.
Sub directa administrare a acestuia, cu ajutorul donațiilor primite din țară și străinătate, în ultimii trei ani s-au realizat lucrări foarte importante, care au așezat noul schit în rândul celor mai cunoscute așezăminte monahale din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului.
Aflat foarte aproape de Barajul Vidraru, pe unul dintre cele mai frumoase trasee din Europa, noul schit se încadrează astăzi între cele mai importante așezăminte monahale din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, fiind inclus în circuitul turismului ecumenic.