Un spectacol astonomic deosebit va avea loc în noaptea de 12 august spre 13 august. Perseiedele sau ploaia de stele, cum i se mai spune, va putea fi văzută cu ochiul liber. Vor fi în jur de 60 de meteoriți pe oră.
Ploaia de stele va putea fi observată foarte bine în perioada 17 iulie – 24 august, însă momentul în care acest eveniment va atinge maximul va fi în noaptea dintre 12 spre 13 august 2023. În noaptea respectivă, frecvența va fi de aproximativ 60 de meteoriți pe oră. Perseidele reprezintă o ploaie de meteori care se produce în fiecare an în jurul datei de 12-13 august, cu un maxim de activitate în jurul datei de 12 august. Această ploaie de meteori este asociată cu cometa Swift-Tuttle și este una dintre cele mai populare și vizibile ploi de meteori ale anului. Cometa Swift-Tuttle orbitează în jurul Soarelui și lasă în urmă un nor de particule și praf cosmic. Atunci când Pământul intersectează această orbită în perioada august, particulele cometei intră în atmosfera terestră și ard, creând ceea ce numim meteori sau stele căzătoare. Acești meteori sunt denumiți Perseide deoarece par să provină din constelația Perseu. Perseidele pot avea culori variate, de la alb strălucitor până la nuanțe de verde sau albastru, și se mișcă rapid pe cer.
Se pot vedea cu ochiul liber
Pentru a asista la spectacolul Perseidelor este recomandat să te așezi într-un loc întunecat, departe de luminile stradale, și să privești cerul în direcția constelației Perseu. Nu e nevoie de echipament, Perseidele se pot observa doar cu ochiul liber. Acești meteori vor fi cel mai bine vizibili în emisfera nordică, deși o vedere foarte bună ar putea să permită observarea și din alte regiuni. Specialiștii recomandă urmărirea acestui fenomen din locuri cât mai întunecate posibil. Momentul optim pentru observare este în primele ore ale dimineții, înainte de răsăritul soarelui. „Perseide” nu este singura ploaie de stele care poate fi observată. Mai există „Leonidele”, care are la bază cometa 55P/Tempel-Tuttle și care poate fi observată în luna noiembrie. De asemenea, mai există „Geminidele”, fenomen în care pot fi vizibili aproximativ 100 de meteoriți pe oră, în noaptea dintre 13-14 decembrie. M.Sandu