Tronsonul 5, al Autostrăzii, gata 40%!

0
  • Vizită de lucru a Ministrului pe șantier

Cu prilejul unei deplasari în țară, zilele trecute, Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a efectuat o vizită de lucru și pe șantierele Autostrăzii Pitești – Sibiu. 
Oficialul Guvernului s-a declarat apoi plăcut surprins de activitatea constructorului de pe secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1), tronson pe care s-a ajuns la un grad de execuție de peste 40%, informează Economica.net. „Se lucrează foarte bine pe tronsonul 5, Pitești – Curtea de Argeș. Am fost recent. Am venit cu mașina de la Timișoara. După Vâlcea, am fost deviat să merg pe varianta Curtea de Argeș. Drumul național merge paralel cu această autostradă. Este undeva în acest moment la peste 40%. Porr a terminat faza de proiectare pe lotul 4 și a intrat la execuție. N-am nicio emoție că Porr nu termină la timp. Rămân celelalte două loturi grele, 2 și 3, care sunt în faza de proiectare. Dacă nu mă înșel, pe lotul 2 în toamna asta se termină proiectarea și se intră la execuție. Iar la lotul 3, e aceeași companie ca la lotul 5, cred că undeva în primăvara anului viitor trebuie să intre la execuție”, a explicat ministrul.

În folosință din 2025

Secțiunea 5 reprezintă unul dintre capetele autostrăzii Sibiu – Pitești, are o lungime de 30,35 km, iar traseul începe în zona localității Curtea de Argeș și continuă paralel cu râul Argeș, pe teritoriul localităților Curtea de Argeș, Băiculești, Merișani, Mălureni, Budeasa, Bascov și Pitești, până la actuala centură a Municipiului Pitești.
Conform lui Grindenau, ritmul lucrărilor pe această secțiune a Autostrăzii Sibiu – Pitești este unul bun, iar stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 33% și dacă mobilizarea va fi cel puțin la nivelul de acum, se va putea circula pe aceasta secțiune în vara anului 2025.
Contractul pentru proiectarea și execuția celor 30,35 kilometri ai secțiunii 5 din Autostrada Sibiu – Pitești a fost atribuit Astaldi/WeBuild, pentru suma de 1,71 de miliarde de lei fără TVA. Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri. Până în prezent, a fost inaugurată secțiunea 1 Sibiu – Boița. S.M.