- 16 oi au fost ucise și 35 rănite
Atac neobișnuit la un adăpost de animale situat pe strada Turcești, din Pitești. O haită de șacali au omorât și au rănit zeci de oi. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Argeș au mers iei dimineață la fața locului și au evaluat situația, întocmind un proces verbal. Proprietarul mioarelor ar putea să primească despăgubiri de la primărie pentru paguba provocată de animalele sălbatice. Deși șacalii s-au înmulțit și au fost văzuți în mai multe zone din județ, este pentru prima dată când atacă în oraș.
Un piteștean, care locuiește pe strada Turcești, este proprietarul unei turme de 150 de oi pe care le adăpostește pe terenul său. În noaptea de marți spre miercuri, oile sale au fost atacate. Proprietarul a auzit zgomotele iar când a ieșit a văzut cum o haită de șacali îi devora animalele, după cum le-a spus omul ieri dimineață polițiștilor și medicului veterinar care au făcut constatările. Despre situația în premieră, Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș a declarat pentru Curierul zilei: ”Medicul veterinar a fost la fața locului să întocmească procesul verbal. Am primit o adresă din partea medicului în care mă anunța că 16 oi au murit și 35 sunt mușcate de șacali. Au început să apară șacalii în zonă. Nu am mai avut atacuri până acum, este prima dată, dar au mai fost văzuți șacali. Am fost informați de colegi că sunt în tot județul. Chiar eu, am văzut într-o dimineață venind pe autostradă, pe partea dreaptă, pe lângă rău, un șacal”.
Poate primi depăgubiri
Ca să poată primi despăgubiri proprietarul oilor va trebui să depună o cerere la Primăria Pitești. ”Va fi despăgubit de Primăria Pitești. În acest sens va fi făcută de o echipă mixtă formată din medic veterinar și membrii comisiei Unității Locale de Sprijin, unitate convocată de primar sau viceprimar”, a explicat directorul DSVSA Argeș. Sorin Sorescu a mai precizat că stâna din Turcești funcționa pe persoană fizică și nu avea nevoie de autorizație. ” Nu se autorizează, se deschide cod de exploatație pe persoană fizică. Nu există limită de animale, proprietarul poate să aibă câte vrea, și 1000, cu condiția să dețină un spațiu adecvat. Codul este dat de medicul veterinar în baza unei solicitări și a unei adeverințe de la primărie prin care se confirmă că persoana respectivă deține un teren în proprietate și suprafața acestuia. Înainte se verifică suprafața pe care o deține, se vede dacă are un șopron în care să le adăpostească. Pe persoană fizică nu este necesară autorizație de funcționare, ci numai pentru societăți comerciale”, a spus acesta.
Există cotă de recoltare la șacali
Pentru a scăpa de șacali este necesară o autorizație de vânătoare, doar că vânătorii nu sunt interesați de această specie pe care nu o pot păstra ca trofeu, nici pentru carne. Potrivit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cota de recoltare aprobată pentru perioada 2023-2024 alocată județului Argeș este de 509 de șacali, în cele 50 de fonduri de vânătoare. Cei mai mulți șacali pot fi uciși în fondurile de vânătoare Mozacu și Mozăceni, câte 30 în fiecare. Sorin Sorescu a precizat că este un proiect care va trebui gestionat la nivel national, numărul de șacali fiind în creștere pe întreg teritoril țării, prin care vor putea fi omorâți cei asupra cărora există suspiciuni de rabie.
Proiect de lege pentru stimularea vânătorilor
Guvernul României are în proiect actul normativ care prevede ca vânătorii și cetățenii să fie recompensați ceea ce ar putea strâni interes pentru stârpirea acestor animale sălbatice: “Vânătorii și persoanele cu atribuții de pază și ocrotire a vânatului care aduc la laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București, cu respectarea condițiilor sanitar-veterinare legale privind recoltarea și transportul probelor, vulpile și șacalii găsiți morți sau uciși din cauza suspiciunii de rabie, pe raza teritorială a fondurilor cinegetice, sunt recompensați cu o sumă echivalentă în lei, fără TVA, a 50 euro/animal”. Același proiect de Hotărâre de Guvern prevede și posibilitatea ca orice cetățean care semnalează existența unor cadavre de șacali sau vulpi poate fi recompensat cu 10 euro per animal. Cităm din propunerea de HG: “Persoanele fizice care notifică direcțiile sanitar – veterinare cu privire la existența unor cadavre de vulpi sau șacali, în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităților, în cadrul sau în vecinătatea exploatațiilor, sunt recompensate cu o sumă echivalentă în lei, fără TVA, a 10 euro/animal.” M.Sandu