În fiecare școală va fi un grup de acțiune

0

Ieri, la sediul IPJ Argeș, a avut loc o conferință de presă susținută de Florin Popa și Mădălina Epure, purtători de cuvânt al IPJ Argeș, alături de inspector principal Cristina Pătru, șefa Biroului de Siguranță Școlară Argeș. Acetia au vorbit de acțiunile întreprinse în unitățile de învățământ din județ înainte de începerea noului an școlar dar și în prezent.
În cadrul întâlniiri au fost aduse în dicuție acțiunile organizate anul trecut și anul acesta pentru prevenirea absenteismului școlar, fenomenului de bullying / cyber bullying, consumului de droguri, traficului de persoane, infracțiunilor comise cu violență, infracțiunilor contra patrimoniului, respectarea regimului circulației rutiere și respectarea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor. ”La nivelul județului Argeș, a fost elaborat Planul Teritorial Cadru de Acțiune, sub coordonarea Prefectului Județului Argeș, document programatic ce subsumează activitățile desfășurate pentru îndeplinirea obiectivului de consolidare a climatului de siguranță în mediul școlar. Acesta cuprinde mecanisme de cooperare interinstituțională, astfel încât direcțiile de acțiune se stabilesc în colaborare și sunt adaptate specificului fiecărei unități de învățământ, în funcție de intervenție, atât din perspectivă preventivă, cât și de combatere a faptelor antisociale ce intră în competența poliției. Ca element de noutate, planul prevede constituirea unui grup de acțiune, la nivelul fiecărei unități de învățământ, din care fac parte reprezentanții unității de învățământ, ai poliției, asociației de părinți, asociației de elevi (la nivel liceal) și ai altor autorități. Acest grup are scopul de a facilita comunicarea interinstituțională și stabilește direcțiile de acțiune, atât pentru menținerea unui climat pozitiv, cât și pentru creșterea măsurilor de siguranță. Colaborare eficientă între autorităţile locale va contribui la cunoaşterea timpurie a situaţiilor vulnerabile din mediul școlar. Pentru anul școlar 2023-2024, sunt stabilite direcții de acțiune, rezultate în urma analizelor efectuate pe parcursul anului școlar anterior, dar și ținând cont de solicitările pe care unitățile de învățământ le vor adresa instituției noastre. Activitățile preventive vor avea ca temă principală de dezbatere violența, având în vedere că aceasta are ponderea cea mai mare a faptelor sesizate, în anul școlar anterior, în unitățile de învățământ.
Acestea au fost săvârșite, preponderent în școlile gimnaziale din mediul urban (aproximativ 70%)”, au explicat reprezentanții IPJ Argeș. M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.