Membrii Asociației Francofone, la Mănăstire

0

■ A treia restaurare a lăcașului a fost făcută de un architect francez

Membri Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone care au fost prezenți la Reuniunea Biroului instituției au făcut o scurtă vizită și la Mănăstirea Curtea de Argeș, un loc încrăcat de istorie pentru România și pentru județul nostru. S.M.
Impresionați de măreția, frumusețea și eleganța edificiului, dar și de legenda Meșterului Manole, oaspeții Argeșului au aflat că unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi francezi din secolul al XIX-lea, André Lecomte du Nouy, invitat de Regele Carol I al României, a realizat cea de-a treia restaurare.
Mai mult, arhitectul a rămas în România până la sfârşitul vieţii. Mormântul arhitectului Emile André Lecomte du Noüy este declarat monument istoric şi se află la doar câteva sute de metri de mănăstirea Curtea de Argeş. Membrii delegației au fost și printre vizitatorii Palatului Mitropolitan, redeschis acum după restaurare printr-un proiect finanțat din fonduri europene. De asemenea au vizitat și muzeul care adăpostește și păstrează zeci de obiecte religioase vechi de sute de ani, ce reprezintă în fapt o parte din istoria religioasă și nu numai a județului nostru. Aici se află, printre altele, fresce originale ale Catedralei Mănăstirii, Catapeteasma dăruită de Şerban Cantacuzino, jilțul arhieresc (1794) și epitaful (1793) întâiului Episcop al Argeșului Iosif de Sevasta, Evanghelii de la 1600 și icoane.
La final, secretarul general AIRF, Mohamed Ibrahim, a semnat și a scris un scurt mesaj în Cartea de Onoare.