Normele pentru progamul ”Masa caldă” la elevi, în sfârșit aprobate!

0

Guvernul a aprobat zilele trecute Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare pentru desfășurarea programul “Masa Caldă” în școli. S.M.
Decizia vine la o lună de când a început școala, iar momentul în care vor primi elevii masa caldă depinde acum de proceduri și de ofertanți, cât de mulți sunt, dacă sunt sau nu contestații.
Potrivit ordonanței de urgență vor beneficia de masă caldă tot 450 de școli, la fel ca anul trecut. Lista cu aceste școli nu a fost deocamdată făcută publică și nici numărul de elevi beneficiari.
Guvernul plătește tot 15 lei pentru un elev pe zi pentru masa caldă, iar bugetul total este de 195.000.000 lei. După cum se știe niciun elev din România nu a mai primit în acest an mâncare la școală în programul „Masa caldă“. Banii pentru această acțiune, până în decembrie ar proveni din economii din perioada grevei profesorilor dinainte de vacanța de vară.
La nivel naţional, coordonarea programului-pilot este asigurată de către Ministerul Educaţiei, iar la nivel local, de către Inspectoratul Școlar Județean Argeș. Din câte se pare proiectul de ordonanță de urgență a fost gata din vară, dar a durat mult timp avizarea interministerială. De precizat, proiectul nu a suferit modificări semnificative față de cel de anul trecut.
În același timp Ministerul nu împiedică primăriile să organizeze licitație pentru masă caldă pentru toate școlile de care sunt responsabile. ”Dacă o primărie își dorește să acorde masa caldă și încurajez acest lucru, încurajez implicarea primăriilor în asta, atunci, în mod firesc, numărul de beneficiari în unitatea administrativ teritorială crește și va fi nevoie și de fonduri din partea primăriei. Însă dacă avem astfel de cazuri, sunt prima care mă bucur și încurajez autoritatea publică locală să ofere astfel de programe, pentru că ele reduc, aș spune eu, semnificativ riscul de a abandon școlar”, a spus ministra Educației.
Totodată Ligia Deca a mai spus că se va extinde masa caldă la 1 milion de beneficiari, iar prin noua lege procedurile se vor desfășura mai rapid.
Lista școlilor care o să oferă masă caldă elevilor va fi stabilită prin hotărâre de Guvernului în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. (n. red, aprobată pe 28 septembrie)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.