- Vizită de la Guvern la Mioveni
Vizită importantă ieri la Mioveni, unde Mnistrul Sănătăţii Nelu Tătaru a vizitat Spitalul Orăşenesc. Ca şi în alte vizite în unităţi spitaliceşti din ţară, oficialul Guvernului s-a dus mai întâi singur să vadă cum se desfăşoară activitatea şi ce condiţii sunt în secţia cu pacienţii bolnavi de COVID şi de-abia apoi s-a întâlnit cu managerul Spitalului şi cu primarul Mioveniului.
Nelu Tătaru a rămas impresionat de ceea ce a văzut la Mioveni dar nu a declarat nimic despre un posibil ajutor financiar pe care Guvernul l-ar putea da autorităţiloe locale pentru sprijinirea activităţii spitalului mai ales în contextul pandemiei de coronaivrus. „Am vrut să văd la faţa locului acest spital. Este o construcţie deosebită, cu o dotare deosebită. În următoarea perioadă vom face o analiză în vederea dării acestui spital în folosul argeşenilor. Acum suntem la momentul în care avem un spital construit de la zero şi care are nişte dotări…” a spus Tătaru.
Preluăm coordonarea medicală
Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre alte probleme importante de nivel naţional, printre care obligativitatea purtării măştilor şi cum vor fi preluate spitalele de minister: „În momentul de faţă avem obligatoriu să purtăm măţtile în spaţii închise, în mijloacele de transport şi la locul de muncă, cu câteva excepţii. Când nu vom mai avea focare sau transmitere a virusului nu vor mai fi obligatoriu măştile. Până atunci este o minimă măsură, pentru că principala cauză de transmitere a virusului este pe cale virală. Când cazurile vor scădea, ne gândim să eliminăm măştile! Ne aflăm într-o a doua perioadă de măsuri de relaxare. Nu poţi ca în acelaşi timp să creşti riscul. Am dat măsurile de relaxare, este deja o perioadă în care sunt nişte riscuri. Dând voie în locuri libere a unor persoane pe care le ştim infectate, creşte acest risc. În măsura în are vom avea transmitere comunitară joasă, la fel ne gândim la asimptomatici să stea acasă sub supravegherea medicilor de familie. Ministerul Sănătăţii are în plan să preia coordonarea strict medicală a Spitalelor de la Primării. Ele vor rămâne subordonate autorităţilor locale. Condiţia este să avem un management, o conduită şi o coordonare medicală centralizată pentru a desfăşura activitate medicală de calitate dar şi complexă!”. S.M.