Adrian Tase vine cu noutăți medicale de la Kobe

0

Conf. univ. dr Adrian Tase a fost recent la Kobe, în Japonia la al 88-lea Congres al Societății Japoneze de Circulație, acolo unde au fost prezentate noile inovații medicale.

”Ca participant activ la al 88-lea Congres al Societății Japoneze de Circulație, am luat cunoștință în mod direct de progresul științific cardiologic din Arhipelagul Nipon. Nu a fost de mirare să văd în program numeroase sesiuni despre inteligența artificială în cardiologie, cercetătorii japonezi fiind mereu cu un pas înaintea celorlalți. În concepția lor însă, sistemele robotice preiau o parte dintre activitățile medicilor doar în scopul ca aceștia să își poată permite asumarea și dezvoltarea unor noi responsabilități.

În primul rând, IA înseamnă digitalizarea datelor medicale pentru viitorul sănătății cardiovasculare.  

În al doilea rând, IA se reflectă în aparate ultraperformante, cum sunt pompa Impella și, respectiv, tehnica Pulse Field Ablation. Pompa cardiacă de mici dimensiuni Impella are impact în șocul cardiogenic post-cardiotomie și poate fi introdusă în organism plisată prin tehnica de cateterism cardiac. Ablația Pulse Field este considerată un game changer în domeniul electrofiziologiei, aspectul revoluționar constând în eliminarea efectului termic al procedurii prin înlocuirea fascicului laser cu fasciculul electric.

Dialogul dintre organe – Interorgan Cross-Talk, ca și interesul crescând pentru sistemul nervos autonom sunt concepte integrative de fiziologie și patologie care se bazează, în mare parte, pe IA.

O sesiune științifică foarte apreciată s-a intitulat “Statusul curent al urgențelor în cardiologie și propuneri pentru rezolvarea optimă a acestora cu focus pe funcțiile vitale”. Dintre acestea, se remarcă accelerarea intervenției în stopul cardiac intraspitalicesc.

O altă temă de interes este optimizarea utilizării ecocardiografiei la pacienții cu insuficiență cardiacă. Apropo, cardiologii japonezi consideră că ne aflăm în fața unei pandemii de insuficiență cardiacă. Spre deosebire de recenta pandemie Covid-19, care era printr-o boală transmisibilă de origine virală, insuficiența cardiacă este o boală netransmisibilă, dar tinde să ajungă la proporții pandemice, pe de o parte datorită stilului de viață tot mai sedentar, iar pe de altă parte datorită detectării tot mai precise a disfuncției ventriculare prin aparatura actuală de mare performanță.

Alte conferințe au abordat teme ca: “O mai bună înțelegere a riscului cardiovascular rezidual”, “Totul despre placa de aterom vulnerabilă” – inclusiv aspecte despre natura inflamatorie a aterosclerozei, sau “O soluție magică pentru hipercolesterolemia familială homozigotă” – o boală rară care produce suferință umană.

Sindromul metabolic, care tinde să se generalizeze la nivel populațional, este intens explorat pentru a reduce impactul acestei probleme de sănătate publică. O soluție poate fi chiar regenerarea sistemului cardiovascular pe care ne-o dorim cu toții.

Sesiunea la care mi-am prezentat lucrarea a durat 90 de minute. Nivelul profesional înalt s-a reflectat în prezentările bine structurate și susținute într-un ritm alert, ținuta business, respectarea riguroasă a timpului, discuțiile focusate pe subiect.

La dineul oficial, o bucățică de vită de Kobe și un sushi, alături de o muzică bună, ne-au devoalat faptul că, la baza sănătății stau alimentația inteligentă și buna dispoziție”, a explicat pe larg, conf. univ. dr. Adrian Tase.