A incendiat casa apoi s-a uitat cum arde!

0

Supărat pe tatăl lui că nu i-a dat bani, un bărbat în vârstă de 39 de ani, din Ștefănești a vrut să se răzbune și a dat foc casei în care locuia dar care îi aparținea părintelui. După ce a provocat incendiul a mers pe un câmp din apropiere și s-a uitat cum ardea imobilul. A fost condamnat la 4 ani și 6 luni închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, în formă agravată.

Bărbatul, în vârstă de 39 de ani, locuia în casa tatălui în vârstă de 69 de ani, de la Ștefănești. Nu avea un loc de muncă și era cunoscut cu etilism cronic și antecedente penale. Fiul și tatăl dormeau în imobile diferite, situate în aceeași curte, la o distanță de 5 metri între ele. Pe 11 octombrie 2023, dimineața, fiul i-a cerut tatălui 100 de lei ca ”bani de buzunar”, sumă pe care a primit-o. Când s-a întors seara acasă, Lucian Adrian D. i-a cerut alți bani părintelui. Omul nu i-a mai dat. ”În acel moment, inculpatul a avut o ieșire nervoasă, a luat o doză de bere din frigider, apoi a mers în imobilul în care locuia, fiind supărat pe tatăl său că nu i-a dat bani. În continuare, în jurul orei 19:30, inculpatul a strâns mai multe haine pe holul imobilului, inclusiv o bucată de burete de la o canapea veche, despre care persoana vătămată a precizat că buretele era depozitat în altă încăpere, ceea ce relevă că inculpatul l-a luat și l-a pus în hol, cu intenția de a da foc. Inculpatul, folosind o sursă de aprindere, respectiv aruncând o țigară aprinsă, a dat foc la grămada cu materiale textile, inclusiv bucata de burete, și astfel a provocat un incendiu în imobil, fără a iniția vreun demers de a-l stinge, deși putea să o facă, considerând că ,,așa a vrut Dumnezeu” sau de a anunța pe tatăl său ori pompierii. În continuare, s-a declanșat un incendiu în imobil, în suprafață de circa 100 metri, arzând bunuri din interior, și anume distrugerea acoperișului/arzând astereala acestuia, trei uși din lemn, aparate electrocasnice, mobilierul din lemn, zugrăveala, ferestrele casei și dușumeaua, cu posibilități de propagare la locuințele vecine, fiind de natură să pună în pericol persoanele, bunurile și locuințele învecinate, inclusiv pe tatăl său și imobilul în care locuia, fiind la o distanță de circa 5 metri. Inculpatul a plecat din curtea locuinței sale, a mers pe un câmp din apropiere și a rămas un timp să se uite la incendiu”, scrie în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

A primit închisoare cu executare

Inculpatul susține că a vrut să se predea. ”Ulterior, a plecat cu trenul la Piteşti pentru că nu găsea un echipaj de poliţie pentru a spune ce a făcut, dar a găsit un echipaj de jandarmi care l-au condus la sediul Poliţiei Oraşului Ştefăneşti”, se specifică în document. Anchetatorii au stabilit că în trecut, fiul a mai amenințat cu incendierea locuinței, ”iar cu ocazia prezentării la SML Argeș, pentru efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice, inculpatul a afirmat că, după ce se va elibera, va incendia și locuința persoanei vătămate, pentru ca ea să rămână fără adăpost”, se precizează în motivarea judecătorilor care l-au condamnat pe bărbat. În timpul audierilor bărbatul a avut o atitudine nesinceră. Nici în fața judecătorilor nu și-a schimbat declarația ”inculpatul arătând că nu solicită judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate întrucât nu recunoaşte fapta astfel cum a fost descrisă în rechizitoriu”. Analizând declarațiile și pobele din dosar judecătorii au ajuns la concluzia:  ”Toate acestea reflectă îndrăzneala şi dezinhibiţia inculpatului în săvârşirea faptelor antisociale, evidenţiind potenţialul criminogen ridicat al inculpatului şi predispoziţia acestuia de a comite fapte penale”, după cum scrie în motivarea sentinței de la Judecătoria Pitești. Magistrații l-au condamnat pe bărbat la 4 ani și 6 luni închisoare, cu executare. În plus instanța îl obligă pe bărbat la urmarea unei tratament pentru problemele psihice de care suferă. Acesta se află în prezent la Penitenciaul Mioveni, fiind menținută măsura arestului preventiv. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.