Reportaj în mijlocul musulmanilor din Argeș: ”Să fii om și să crezi în Dumnezeu sau Allah!”

0

# Am participat alături de turci, sirieni, iordanieni și alte nații la masa de la sfârșitul unei zile de post negru # Aceștia au transmis un mesaj în zi de sărbătoare # Printre cei prezenți, primarul, un deputat și un cunoscut om de afaceri

Musulmanii din Argeș sunt și ei în plin Ramadan, iar în fiecare seară, după apusul soarelui, servesc masa împreună la sediul Asociației Culturale a comunității Musulmanilor din Argeș, mâncarea fiind donată membrii asociației în frunte cu președintele ei, Salih Celik, pe numele său Celik Selahattin. Mâncarea este făcută la restaurantul turncesc Nazar, pe care Salih îl deține la Autogară. Este vorba de peste aproximativ 150 de porții zilnic, timp de o lună, din 10 martie până pe 9 aprilie, cât ține acest post.

Silviu Mihai

După cum se știe, cea mai importantă perioadă de o lună a calendarului islamic – Ramadanul – este o perioadă de reflecție și respect, care marchează perioada lunii în care Profetul Mohamed a avut primele revelații. Ramadanul este unul dintre cei cinci piloni ai Islamului, ceilalți patru fiind credința, rugăciunea, actele de caritate și pelerinajul la Mecca. Pentru cei care-l țin, această perioadă este respectată prin mai mult timp petrecut în rugăciune și alături de cei dragi. Imediat ce apune soarele într-o zi de post, vine vremea de luat masa și socializat. Una dintre cele mai potrivite modalități de a sărbători luna plină de speranță este posibilitatea de a vă alătura prietenilor la delicioasele ospețe iftar (după apusul soarelui) și suhoor (înainte de răsărit). 

Invitați de seamă

Seara de marți a fost una aparte pentru musulmanii din Argeș, pentru că i-au avut ca invitați în mijlocul lor pe primarul Cristian Gentea, pe deputatul Nicolae Georgescu dar și pe omul de afaceri Puiu Brănescu. Comunitatea s-a ținut însă de ritualul zilnic din perioada de Ramadan, numai că au vrut ca și oficialitățile orașului să vadă cum cum decurge o astfel de zi de post și ce se întâmplă seara la masa.

Toată lumea ajută la câte ceva

Postul în ziua de marți a început la 5:17 dimineața și s-a oprit la 19:56. Musulmanii mănână înainte de ora matinală și apoi după ora la care soarele apune. Seara, încă de la ora 19:00 musulmanii din Pitești, din județ, care au fost în tranzit prin oraș sau care au fost invitați de prieteni au început să apară la sediul Asociației. În curte au fost amenajate două corturi foarte mari, sunt utilizate din 10 martie până pe 10 aprilie. De cum intră pe poarta locației, nimeni nu stă degeaba și pune mâna să aranjeze masa sau să ajute la aducerea oalelor cu mâncare. Totul este gătit și adus gratis de la Restaurantul Nazar de la Autogară, celebru de altfel în tot orașul. Masa începe cu curmale cu aăp plată, care sunt foarte hrănitoare pentru organism. Apoi cu diverse salate, mâncare gătită de pui, miel dar mai puțin porc, supă de linte și apoi dulciuri, baclavale, orez cu lapte etc… Se mai consumă sucuri, apă, iar alcool deloc.

Mâncare, după rugăciunea imam-ului

Momentul în care se poate începe masa este anunțat de imam, care ține o rugăciune ce se aude peste tot la o boxă. Apoi musulmanii încep să mănânce și să socializeze la finalul unei zile de post. Bărbații și femeile au stat separat. La venire, primarului i-au fost prezentați mai mulți membri ai Asociației, care au afaceri în oraș sau județ cu termopane, bijuterii, fabric, etc… În timpul mesei, primarul Gentea le-a adresat câteva cuvinte celor prezenți transmițându-le că dacă poate ajuta cu ceva comunitatea o va face dar și că a rămas impresionat de cee ace a văzut în această seară. De asemenea, Sali le-a mulțumit celor prezenți pentru că au venit și au servit din nou masa împreună. După mai bine de o oră de stat în mijlocul musulmanilor, primarul a plecat fiind condus de cei prezenți, dar nu înainte de a face niște poze de grup și de a mai discuta cu cei de față, transmițându-le că îi așteaptă la Primărie și pentru alte discuții. În tot acest timp, cum terminau de mâncat, musulmanii își luau fiecare farfurii și tacâmurile din față și le aruncau eliberând locul pentru altcineva.

Cel mai vechi turc din Pitești

”De o lună în fiecare zi facem donație aici, cu această masă și mă refer la Asociație. Mâncarea este preparată la Restaurantul Nazar de la Autogară. Noi, toată ziua nu mâncăm, iar apoi seara după apusul soarelui venim la masa. Sunt de 32 de ani în Pitești, iar de 27 de ani sunt căsătorit aici. Sunt veniți nu doar musulmani din Turcia ci și din iordania, Siria  și alte țări… Postul ține de la răsărit până la apus. A fost o zi emoționantă pentru că au fost și invitații de seamă…. Noi ajutăm și români nu numai pe musulmani. Mesajul meu este că este important să fii om și să ajuți pe toată lumea, indiferent de religie. Să fii om și important este să crezi în Dumnezeu sau Allah, este același lucru… dar să crezi…” a spus organizatorul meselor de Ramdan de la Pitești, turcul Sali.