Modificări la legea de ședere temporară a străinilor!

0

 

Inspectoratul General pentru Imigranți anunță că au intrat în vigoare noi modificări legislative privind obținerea permiselor de ședere temporară a străinilor, în România. Cei care obțin vize de ședere temporară trebuie să facă dovada documente justificative privind adresa la care locuiesc.  

Începând cu data de 17 mai 2024 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 505/2024 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 367 din 18 martie 2022 privind stabilirea unor condiții de asigurare a protecției temporare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor, prin care s-a reglementat înregistrarea în cazul tuturor beneficiarilor de protecție temporară, a reședinței în România, anunță IGI.

 

Pentru reședința în România dovedită, vor fi menționate în permisul de ședere temporară toate detaliile privind adresa în care locuiesc fie o locuință cu chirie , una cumpărată sau un azil de imigranți. În cazul în care reședința în România nu este atestată prin documente justificative, fiind una declarată, se va înscrie pe document doar localitatea și județul, respectiv sectorul în cazul municipiului București, declarate de beneficiarul protecției temporare.

Trebuie depus actul de proprietate sau contractul de comodat

”Menționăm că, în ceea ce privește documentele care pot fi depuse pentru a dovedi adresa în România, beneficiarii protecției temporare trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente: titlu de proprietate, contract de locaţiune înregistrat la administraţia fiscală, contract de comodat încheiat în formă autentică sau orice alte acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare privind titlul locativ, care fac dovada dobândirii unor drepturi locative, similar modului în care se face dovada reședinței de către solicitanții de azil .

De asemenea, dovada reședinței se face și cu declarația scrisă a conducătorului instituției de ocrotire, al centrului de servicii sociale sau al centrului educativ ori a persoanei abilitate de acesta, în cazul beneficiarilor protecției temporare care sunt internați sau primiți spre îngrijire ori găzduire în instituții de ocrotire, în centre de servicii sociale sau în centre educative care se află în administrarea autorităților publice locale.

Permisele vechi rămân valabile

Reprezentanții IGI au precizat că permisele de ședere eliberate înainte de intrarea în vigoare a modificărilor legislative își mențin valabilitatea pe perioada aplicării Deciziei (UE) 382/2022 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenței unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înțelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE și având drept efect introducerea unei protecții temporare, cu modificările ulterioare, iar în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârea Guvernului nr. 505/2024 beneficiarii protecției temporare pot solicita preschimbarea permisului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.