Tudor Pendiuc a executat jumătate din pedeapsă! Află mâine dacă va fi eliberat!

0

Tudor Pendiuc s-a aflat, miercuri 3 iulie, în fața judecătorilor de la Tribunalul Argeș acolo unde s-a judecat contestația depusă de procurorii DNA Pitești la decizia de eliberare condiționată a fostului edil. Deliberările au durat mai multe ore. În cele din urmă judecătorii au amânat pronunțarea pentru 4 iulie. Pendiuc va afla mâine dacă o să fi eliberat sau rămâne în închisoare.

Pe data de 13 iunie, magistrații Judecătoriei Pitești au admis propunerea de eliberare condiționată înaintată de comisia Penitenciarului Mioveni cu privire la Tudor Pendiuc. Acesta a executat mai mult de o treime din pedeapsa de 4 ani și legal are dreptul să fie liber, având în vedere că are peste 60 ani. Pe 5 august Tudor Pendiuc va împlini 70 de ani.

Recompensat de 8 ori în penitenciar

”Executarea pedepsei închisorii a început la data de 05.05.2023 şi urmează să expire la data de 14.06.2026, petentul executând pedeapsa în regim semideschis (…). În concret, instanţa constată că până la data la care a fost analizat în comisia de liberare condiţionată deţinutul a executat efectiv 377 de zile și a executat 282 de zile de arest preventiv/arest la domiciliu, iar 42 de zile i se consideră executate conform Legii 169/2017, cumulând astfel 752 de zile câştigate şi executate, din cele 1.461 de zile pe care le avea de executat, iar pentru a putea fi liberat condiţionat trebuia să execute cel puţin 1/3 din pedeapsă, reprezentând 507 de zile. În consecinţă, instanţa reţine că în prezent petentul a executat fracţiunea corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberarea condiţionată, acesta executând 1/3 din pedeapsă, prima condiţie a liberării condiţionate fiind îndeplinită. De asemenea, sunt îndeplinite condiţiile ca petentul condamnat să fie stăruitor în muncă, disciplinat şi să dea dovezi temeinice de îndreptare, aspecte care reies din caracterizarea comportamentului acestuia în perioada analizată a executării pedepsei. Instanţa constată că deţinutul, pe perioada executării pedepsei, a avut un comportament adecvat normelor şi rigorilor instituţionale, în relaţiile cu personalul unităţii a avut o conduită regulamentară, nu a stabilit relaţii conflictuale cu celelalte persoane private de libertate, a participat la activităţile şi programele educative din cadrul penitenciarului, manifestând interes constant și gradul de implicare fiind unul foarte bun, a desfăşurat activităţi lucrative, pentru care a obţinut 51 de zile câştig, cu toate că are vârsta de 69 de ani, a fost recompensat de 8 ori, iar în perioada amânării a fost recompensat lunar şi nu a fost sancţionat disciplinar”, au scris magistrații Judecătoriei Pitești în motivarea sentinței de eliberare.  De atunci au mai trecut aproximativ trei săptămâni, zile care se adaugă la cele executate.

 

 În fața judecătorilor Tudor Pendiuc a precizat că a ieșit din viața publică, iar după eliberare va dori doar să fie alături de familie și să se ocupe de cei 3 nepoți.  Decizia Tribunalului va fi dată mâine, 4 iulie. 

”Stabilește data deliberării și a pronunțării hotărârii la 04.07.2024. Pronunţată la data de 03.07.2024 la Tribunalul Argeş – Secţia penală, prin punerea soluţiei la dispoziţia intimatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, scrie în minuta ședinței de judecată.