Spania, prima finalistă de la EURO 2024!

0

Spania este prima echipă calificată în finala EURO 2024 de la Berlin după victoria de marți seară, scor 2-1, împotriva Franței. Elevii lui De La Fuente au avut nevoie de o primă repriză de vis pentru a ajunge pentru a 5-a oară în istorie în ultimul act din cadrul unui turneu major.    Foto: AFP

După câteva ocazii ale ibericilor, Franța a deschis scorul contrar cursului meciului. Lansat în flancul stâng, Mbappe a centrat perfect pentru lovitura de cap a lui Kolo Muani, care spre deosebire de Fabian Ruiz, nu a mai iertat și l-a învins pe goalkeeperul iberic. A fost primul gol din acțiune marcat de Les Bleus la acest turneu final.

După 20 de minute, Lamine Yamal a reușit din nou să scrie istorie, devenind cel mai tânăr marcator în fazele finale ale unui turneu major. Puștiul care va îndeplini 17 ani pe 13 iulie, cu o zi înaintea marii finale de la Berlin, l-a învins pe Maignan cu un eurogol din marginea careului. Furia Roja a fost realmente dezlănțuită, trupa lui De la Fuente reușind remontada în doar 4 minute. Din interiorul careului, Dani Olmo, care a șutat pe poartă, a provocat autogolul lui Jules Kounde. În actul secund, Tchouameni, Dembele, Theo Hernandez și Mbape și-au trecut în cont mari ocazii de gol.  Lamine Yamal putea da lovitura de grație cu 10 minute înainte de finalul timpului regulamentar. Șutul său în forță cu piciorul stâng a trimis însă balonul peste poarta lui Maignan.

Tânărul Lamine Yamal (16 ani și 362 de zile) intră în istorie și doboară recordul legendarului Pele, devenind cel mai tânăr fotbalist care evoluează într-o semifinală din cadrul unui turneu final major. La Cupa Mondială din 1958, Pele avea 17 ani și 244 de zile și a evoluat în partida dintre Brazilia și Franța. Totodată, Luis De La Fuente a trimis în teren și cel mai vârstnic jucător din istoria naționalei Spaniei care evoluează în fazele superioare ale unui turneu major: Jesus Navas, înlocuitorul lui Dani Carvajal, eliminat în meciul din sferturi cu Germania, are 38 de ani și 231 de zile.

Spania ajunge pentru a 5-a oară în istorie în finala unui turneu final major, ibericii urmând să întâlnească în ultimul act învingătoarea dintre Anglia și Olanda, partidă care s-a disputat miercuri seară.