Criminal minor, condamnat!

0

Curtea de Apel Pitești a condamnat, definitiv, un minor la măsura educativă a internării într-un centru de detenție, pe o perioadă de 8 opt ani. Acum în vârstă de 17 ani și 6 luni, tânărul a fost judecat pentru omor în varianta violenței în familie. În februarie 2023, pe când  avea 16 ani, adolescentul din Pitești și-a ucis tatăl cu mai multe lovituri de cuțit. Când a comis fapta, tânărul era drogat, fiind cunoscut consumator. Conflictul dintre părinte și fiu a pornit chiar de la dependența minorului. 

 

Tânărul, pe atunci, elev la Liceul Sportiv din Pitești, avea deseori certuri cu mama și tatăl lui, din caza consumului de droguri. Adolescentul se droga cu ”cristal”, un drog sintetic de tip MMC. Părinții erau divorțați iar tânărul locuia când la unul, când la celălalt. În casa tatălui, o vilă din Pitești, tânărul avea apartamentul lui.

La începutul lunii februarie, mama, la care locuia în acel moment, i-a reproșat că a furat bunuri din casă pentru a-și cumpăra droguri și tânărul s-a dus la tatăl lui, omul de afaceri Cornel Diaconescu, de 78 de ani. S-a certat și cu tatăl, din același motiv. Crima a fost comisă în noaptea de 26 spre 27 februarie. Minorul l-a înjunghiat de mai multe ori cu un cuțit.

”Tatăl inculpatului a căzut la pământ, pe gresie, iar ulterior a mai fost lovit de autor, iniţial cu o farfurie în zona capului, iar apoi cu acelaşi cuţit de bucătărie inculpatul i-a mai aplicat lovituri în zona abdominală. Cuţitul a fost aruncat lângă corpul victimei, iar inculpatul a lăsat victima în locul în care a agresat-o şi s-a deplasat în dormitorul său de la etajul imobilului, acolo unde a continuat să consume substanţe stupefiante”, reiese din rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

A acoperit cadavrul cu haine și covoare

Cadavrul acoperit cu un morman de haine a stat mai multe zile în bucătărie. În tot acest timp, fiul și prietenii lui s-au drogat și au consumat alcool, la etaj. Ca să nu le dea de bănuit prietenilor a acoperit trupul cu haine, trolere, pături şi covoare, până când a format un morman care acoperea complet cadavrul, inclusiv urmele de sânge şi cuțitul folosit la înjunghiere. Le-a spus prietenilor că s-a spart gresia din bucătărie și de aceea se află grămada în încăpere. ”Din acest motiv, inculpatul împreună cu martorii indicaţi au stat la etajul locuinţei. Deoarece în locuinţă cadavrul victimei începuse să emane un miros specific, inculpatul a pulverizat constant spray de cameră şi a lăsat uşi şi geamuri deschise pentru a aerisi”, se precizează în motivarea magistraților de la Tribunalul Argeș. Crima a fost descoperită pe 2 martie de mama adolescentului, la 3 zile după omor. Tânărul i-a mărturisit mamei, după multe insistențe, că și-a ucis tatăl, iar femeia a sunat la 112.

Obligat să plătească daune morale fratelui

În timpul procesului minorul a fost supus unei expertize psihiatrice care a dovedit că a avut discernământ când a comis crima. Inculpatul i-a denunțat pe dealerii săi de droguri. Fratele, dintr-o altă căsătorie, s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 700.000 euro reprezentând daune materiale şi morale.

Tânărul a fost condamnat, de Tribunalul Argeș, la măsura educativă a internării într-un centru de detenție, pe o perioadă de 8 (opt) ani, pentru săvârşirea infracţiunii de violență în familie în varianta omorului. A atacat decizia instanței. Curtea de Apel Pitești i-a respins, vineri 12 iulie, apeluI și astfel sentința a rămas definitivă. Pe lângă condamnare, minorul este obligat să-i plătească fratelui 50.000 euro daune morale și aproximativ 19.000 lei daune materiale.