Ministrul Simona Bucura-Oprescu și omologul din Turcia, Vedat Işıkhan, vizită la două fabrici din Argeș

0

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, și ministrul Muncii și Securității Sociale din Republica Turcă, Vedat Işıkhan, însoțiți de Excelența SA Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Turciei la București, au efectuat vineri o vizită oficială în județul Argeș.

Înalții demnitari au mers la două fabrici cu capital majoritar turcesc, unitățile de producție din domeniul automotive Martur Automotive Seating and Interiors din Oarja și Beyçelik Gestamp din Dârmănești. Sunt două investiții majore care totalizează 115 milioane euro și care au generat mii de locuri de muncă. De asemenea, delegațiile au vizitat și Complexul Muzeal Golești, instituție de cultură din subordinea Cinsiliului Județean emblematică pentru Argeș.

“Țin să vă mulțumesc pentru ospitalitate! Apreciez foarte mult faptul că doamna ministru Simona Bucura-Oprescu a acționat foarte rapid și am semnat deja protocolul prin care România și Turcia își consolidează cooperarea în domeniul muncii și securității sociale. Avem preocupări și provocări comune, atât din punct de vedere al problemelor demografice, cât și al celor privind tranziția verde și digitală pentru care trebuie să fim cât mai pregătiți. Sunt convins că vom avea un parteneriat puternic și de durată. Mă bucur că am putut vizita în Argeș fabrici din România care au capital turcesc și care contribuie la dezvoltarea relațiilor comerciale dintre cele două țări”, a spus ministrul Vedat Işıkhan.

“Obiectivul nostru este să creștem relația bilaterală România – Turcia, iar creșterea competitivității industriei auto reprezintă o prioritate, mai ales în contextul nevoii de competențe adecvate tranziției verzi și digitale. Ne dorim să avem o mai bună protejare a drepturilor de securitate socială în situația dreptului de liberă circulație pentru cetățenii ambelor state, în condițiile migrației legale în căutarea de oportunități financiare, profesionale sau chiar pentru întregirea familiei. De asemenea, vom dezvolta cooperarea între Inspecția Muncii din România și Inspecția Muncii din Turcia. Mulțumesc ministrului muncii și securității sociale din Turcia și echipei sale pentru cooperarea constantă și pentru angajamentul de a continua dezvoltarea acțiunilor comune în beneficiul cetățenilor și economiilor din România și Turcia.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Companiile Martur Automotive Seating and Interiors din Oarja și Beyçelik Gestamp din Dârmănești produc componente auto pentru mărcile Dacia și Ford Otosan.

Aceste investiții au fost posibile datorită sprijinului acordat, pe de-o parte, de MMSS, și, pe de alta, de autoritățile locale și județene din Argeș. Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, și primarii Constantin Bîlea de la Oarja și Emilian Ciolan de la Dârmănești au fost, de asemenea, prezenți la aceste vizite. Deputatul de Argeș Nicolae Georgescu, președinte al Grupului de Prietenie România – Turcia din Camera Deputaților, a fost de asemenea prezent.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu și ministrul Vedat Işıkhanau au semnat joi, la sediul Guvernului, protocolul în domeniul muncii și securității sociale ca urmare a angajamentelor luate în marja Consiliului de Cooperare Strategică România-Turcia la nivel înalt care a avut loc la Ankara în 21 mai.