Bătut și tâlhărit, în casă, după ce a sunat la 112

0

La o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare a fost condamnat un tânăr în vârstă de 19 ani, originar din Constanța, care a urmărit până în locuință un alt tânăr, i-a spart ușa și l-a bătut măr când și-a dat seama că a apucat să apeleze la 112.

La agresiune a participat și un  minor, în vârstă de 17 ani,  condamnat la  măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pe o durată de 8 luni. Detaliile din rechizitorul procurorilor dar și din motivarea instanței sunt uluitoare și dovedesc că cei doi au dat dovadă de o violență rar întâlnită și de mult sânge rece în comiterea faptei.

 

Conflictul dintre victimă și Ștefan V., de 19 ani, din Constanța a pornit după ce acesta din urma i-a cerut tânărului, în vârstă de 24 de ani, din Pitești să-l găzduiască. Ștefan V. a mărturisit că se ascunde fiind căutat pe polițiști pentru un furt comis la Constanța. Când a auzit piteșteanul a refuzat să-l primească în locuința părinților lui. La câteva luni după acest refuz, s-au întâlnit întâmplător.

Lovit cu pumnii și picioarele

Constănțeanul îi purta ranchiună piteșteanului și a hotărât să-l atace. Ulterior, în fața anchetatrilor a susținut că victima îi luase un telefon pe care voia să și-l recupereze, fapt ce nu a putut fi dovedit.

În seara zilei de 03.12.2023, persoana vătămată s-a întâlnit întâmplător în cartierul Craiovei cu inculpatul major (n.r Ștefan V.), care era însoțit de mai multe persoane, persoane ce au fost identificate în urma cercetărilor, iar aceștia l-au alergat până la locuința din cartierul Războieni, unde persoana vătămată s-a încuiat, iar numitul Ștefan V. a început să lovească cu pumnii și picioarele în ușa de acces, reușind să o deschidă și să pătrundă în imobil după ce a lovit puternic cu piciorul ușa, fiind urmat de mai multe persoane, inclusiv de inculpatul minor (n.r. Remus Vasile N.) și martorul (…) În timp ce inculpatul Ștefan V.  lovea în ușa de acces pentru a intra în locuință, persoana vătămată a inițiat un apel către S.N.U.A.U. 112 de pe telefonul său mobil și s-a refugiat în dormitorul locuinței. Inculpatul major, după ce a pătruns în locuință, a început să îl caute pe acesta, găsindu-l în a doua cameră, astfel că l-a lovit cu pumnul în față, iar persoana vătămată a căzut, moment în care numitul Ștefan V. i-a luat telefonul și văzând faptul că fusese inițiat un apel la S.N.U.A.U. 112, a închis, a pus inițial telefonul pe o masă și a continuat să îl lovească persoana vătămată cu pumnii și picioarele la nivelul capului și corpului, întrebându-l de alte telefoane, despre care inculpatul major a susținut că îi aparțin. Din probatoriul administrat, a rezultat faptul că în cameră se mai aflau martorul și inculpatul Remus Vasile N. iar acesta din urmă a început să îl lovească și el în zona corpului pe numitul (…) care se afla încă pe jos, iar martorul a încercat să îl oprească pe inculpatul major din exercitarea violențelor fizice asupra persoanei vătămate. La un moment dat, toate persoanele au părăsit apartamentul, iar inculpatul minor a luat de pe masă telefonul persoanei vătămate, inculpatul major declarând că la ieșirea din locuință a constatat lipsa telefonului mobil aparținând persoanei vătămate de corpul de mobilă pe care îl lăsase. Pe parcursul cercetărilor, s-a stabilit că telefonul mobil în cauză a fost folosit de inculpatul minor și a fost identificat de organele de poliție asupra acestuia”, scrie în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Nu s-au ferit de vecini să intre în casa victimei

Dosarul privind acuzația de distrugere și tâhărie calificată a ajuns pe rolul Judecătoriei Pitești. În fața anchetatoilor cei doi inculpați au recunoscut faptele. Judecătorii au dipus condamnarea la 2 ani și 6 luni închisoare pentru Ștefan V, aflat în arest preventiv și la măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pe o durată de 8 luni pentru Remus Vasile N., tânărul care la data comiterii faptei era minor având 17 ani.

 

În luarea deciziei, magistrații au ținut cont de circumstanțele în care cei doi au comis fapta.  ”Dezinvoltura inculpaților reiese inclusiv din faptul că la comiterea infracțiunilor nu s-au ferit să nu fie surprinși de alți vecini, ci au pătruns în locuința persoanei vătămate și împreună au exercitat violențe fizice asupra acestuia și au deposedat-o de un telefon mobil, provocându-i astfel leziuni traumatice, fiindu-le indiferent dacă erau observați sau nu, fiind de netolerat un astfel de comportament infracțional manifestat printr-o îndrăzneală uimitoare de a sustrage bunurile din posesia a persoanelor vătămate. În ceea ce privește motivul săvârșirii infracțiunii și scopul săvârșirii infracțiunii, se constată că s-a urmărit dobândirea, în mod facil, a unor bunuri, despre care inculpatul Ștefan V. a susținut că îi aparțin, fără a dovedi aceste aspecte, prin încălcarea normelor penale”, după cum scriu magistrații în motivarea sentinței, dată de Judecătoria Pitești, luni 5 august. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.