Nicolae Ciucă, propus de PNL la premiul Nobel pentru literatură

0

 

Problema afișelor cu Nicolae Ciucă este că liderul PNL umilește toate cărțile din România, care au fost, sunt și vor fi. Să cheltuiești milioane de euro pentru a promova o singură carte, scrisă de tine, înseamnă că micționezi pe toate rafturile cu cărți semnate de autori români din toate timpurile, pentru că în toate timpurile luate la un loc nu s-au cheltuit atâția bani pentru a face reclamă unei singure cărți. Prin acest demers publicitar, Ciucă se plasează pe sine deasupra tuturor scriitorilor țării, de la primul la ultimul.

 

Ce se poate petrece în mintea unui tânăr din România care vede aceste afișe? Concluzia logică este că singura carte care merită citită este cea semnată de scriitorul Ciucă, deoarece pentru promovarea ei s-au cheltuit cei mai mulți bani, ceea ce înseamnă că este cea mai valoroasă din istorie, peste ”Învățăturile lui Neagoe Basarab”, peste Eminescu sau Cioran și altele.

”Un soldat în slujba țării” s-a anunțat a fi o ”colecție de gânduri și povești” din care vom deduce crezul lui Ciucă.

 

“Veți vedea în această colecție de gânduri și povești de viață care e crezul meu. Sunt un om cât se poate de simplu, cu credință și frică de Dumnezeu. Îmi iubesc țara și nu uit nicio clipă că jurământul pe care l-am depus, ca ostaș în slujba României, e să îmi apăr patria. Și asta nu se face doar cu arma în mână. Se face cu inima curată și cu gândul că după noi rămân doar lucrurile bune pe care le-am făcut. Oriunde am fi și oricât de tulburi ar fi vremurile pe care le trăim”, scria pe site-ul editurii în urmă cu ceva vreme.

 

”Cartea va apărea luna viitoare, la editura RAO, iar toate încasările vor fi donate către inițiative caritabile”, anunța editura, în luna mai, dar apariția nu s-a petrecut din motive de care națiunea nu a luat la cunoștință. Probabil că inspirația întârzie să apară, ori chinurile facerii sunt prea mari.

 

În fond, este vorba despre o înșelătorie politică pe care aș fi acceptat-o dacă nu ar fi fost ideea de promovare a unei cărți în țara unde scriitorii adevărați nu au bani nici măcar de un singur afiș. Șmecherii care i-au spus lui Ciucă precum că ar fi bine să se promoveze drept scriitor probabil că i-au reamintit faptul că stăpânul Klaus Iohannis a făcut același lucru, cu succes deplin,  atunci când a lansat cartea ”Pas cu pas”. În plus, i-au sugerat scriitorului de mucava Ciucă și faptul că anunțându-și o carte originală poate face uitată povestea cu doctoratul plagiat peste care, deocamdată doar, s-a așternut tăcerea.

 

Precum e Ciucă scriitor, așa ar fi Ciucă președinte, în caz că ar câștiga alegerile. Omul este o făcătură care chiar se crede Winston Churchill, cel care a luat Premiul Nobel pentru literatură cu ”o colecție de gânduri și povești”, însă despre victoria contra lui Hitler. De ce nu s-ar crede Ciucă noul Churchill din moment ce unii l-au văzut ca fiind undeva între Președintele Dwight D. Eisenhower, Generalul George S. Patton și Regele Mihai I al României?

 

De ce spun această enormitate? Fiindcă în urmă cu câțiva ani, ambasadorul Adrian Zuckerman i-a conferit decorația „Legiunea de Merit” primului ministru interimar, Nicolae Ionel Ciucă. Se întâmpla la București, pe 15 decembrie 2020, iar în cadrul alocuțiunii, ambasadorul a spus:

 

”Legiunea de Merit reprezintă cea mai înaltă distincție pe care Forțele Armate ale Statelor Unite o pot acorda unei persoane care nu este cetățean al Statelor Unite. Se acordă pentru conduită meritorie de excepție în desfășurarea unei activități strălucite. Domnule Ministru Ciucă, astăzi vă alăturați unui grup mic, dar foarte distins, de persoane care au primit medalia. Grupul include eroi precum Președintele Dwight D. Eisenhower, Generalul George S. Patton și Regele Mihai I al României. Meritați din plin să vă numărați printre ei”.

 

Când ți se spune că te situezi pe același plan cu personalitățile amintite, dacă ești mai slab de cuget, începi să crezi și ți se pare firesc să îți pui mutra pe marginea șoselelor și autostrăzilor, atâtea câte sunt.

 

Dacă ar avea tăria să o facă, Uniunea Scriitorilor din România ar trebui să protesteze față de această blasfemie la adresa cărții, reprezentată de cheltuirea milioanelor de euro pentru promovarea așa-zisului scriitor Ciucă. Pe de altă parte, dacă vrea să meargă până la capăt, PNL trebuie să le spună consilierilor care scriu cartea să termine mai repede, după care să îl propună pe Ciucă Nicolae candidat la Premiul Nobel pentru literatură, fiindcă oricum, Cărtărescu candidează de ani mulți și observăm că nu reușește.

 

România se află pe ultimul loc în UE la banii cheltuiți de cetățeni pentru cumpărarea cărților. Bibliotecile din România sunt din ce în ce mai sărace. Nu sunt în această țară scriitori care să trăiască din scris, în afară de amintitul candidat la Nobel, nu avem instituția agentului literar, nici campanii pentru promovarea unor cărți adevărate, în schimb sunt cheltuite sume uriașe pentru promovarea scriitorului Ciucă.

 

Această campanie electorală în centrul căreia se află cartea generalului de paie este o umilire oficială de către liberali a ideii de carte, a ideii de scriitor, a ideii de librărie, de bibliotecă, de lectură, de valoare.

 

Dacă tot nu promovăm lectura, măcar să ne batem joc de ea.

 

Gheorghe Smeoreanu

(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)