Jandarmii au primit 13 apeluri care semnalau prezența urșilor!

0

În cadrul unei conferințe de presă comună, cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Argeș, colonel Răzvan Vâlcu, a prezentat rezultatele acțiunilor întreprinse de jandarmii argeșeni în minivacanța de Sfânta Maria.

În perioada 15-18 august 2024, activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeș a avut un caracter preponderent preventiv, iar misiunile au vizat în principal asigurarea măsurilor de ordine publică în zona lăcașurilor de cult, la evenimentele cultural-artistice, dar și la manifestările sportive desfășurate pe raza județului Argeș.

”Mulțumim celor care au ales să petreacă această minivacanță în mod responsabil, înțelegând să respecte măsurile adoptate de forțele de ordine, astfel că nu au fost înregistrate incidente majore.

Peste 16.000 de credincioși au participat în ziua de 15 august la slujba cu ocazia sărbătorii “Adormirea Maicii Domnului” la Mănăstirea Curtea de Argeș, iar la Zilele Municipiului Curtea de Argeș s-a înregistrat zilnic o prezență de 7.000-8.000 de persoane.

De asemenea, jandarmii argeșeni au acţionat zilnic pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, de natură penală sau contravenţională, în mod independent, precum şi în sistem integrat şi au intervenit la 13  evenimente semnalate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau adresate direct instituției noastre, în special evenimente care anunțau prezența animalelor sălbatice (urși) în zonele populate. De altfel, de la începutul anului și până în prezent, jandarmii argeșeni au răspuns la peste 200 de apeluri la 112 care semnalau prezența urșilor în zona Transfăgărășan sau în gospodării.

Deși ne-am fi dorit să nu înregistrăm evenimente negative, au existat și situații care au impus sancționarea persoanelor pentru nerespectarea legislației în domeniul ordinii publice sau în domeniul activităților de picnic. Astfel, în intervalul de timp menţionat, pe timpul misiunilor executate, jandarmii argeșeni au aplicat peste 90 de sancţiuni contravenţionale, în special pentru încălcări ale Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și ale Legii 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic. Dintre acestea, 38 au fost amenzi în valoare de 9.500 de lei și 54 avertismente scrise.

De menționat ar fi depistarea unui cetățean care pescuia cu momeli vii naturale, pe râul Zârna, din comuna Nucșoara, fiind sancționat cu amendă în valoare de 1.500 lei conform Legii 176/2024, dar și a unui cetățean care a reținut capturi de păstrăv subdimensionate, având mai puțin de 20 cm, acestuia din urmă fiindu-i reținut permisul de pescuit pe o perioadă de 90 de zile.

O intervenție deosebită a avut loc în data de 18 august, când jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Arefu, în sprijinul și la solicitarea Salvamont Argeș și I.S.U. Argeș, au acționat ca agenție  specializată de intervenție 112, pentru limitarea efectelor unei viituri care a avut loc în zona Nucșoara – Valea Rea. Drumul de acces spre Stâna lui Burnei a fost impracticabil din cauza condițiilor meteorologice, astfel că jandarmii au desfășurat activități de informare a turiștilor despre imposibilitatea tranzitării acestei zone.

Tot în ziua de 18 august, după o misiune care a durat aproximativ 5 ore, jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Arefu împreună personalul din cadrul Salvamont Argeș și pompierii argeșeni au reușit să coboare de pe munte o femeie, aflată pe traseul montan Valea lui Stan, care căzuse de la o înălțime de aproximativ 6 metri, suferind mai multe fracturi de membre.

Rămânem în continuare la datorie pentru îndeplinirea atribuțiilor cu responsabilitate, asigurând ordinea și liniștea publică, fiind permanent alături de cetățeni, pentru siguranța acestora. Astfel, în perioada care urmează, vom asigura măsuri de ordine și siguranță publică la meciurile de handbal din Supercupa României care vor avea loc la Sala Polivalentă Pitești Arena în weekendul viitor.

Solicitați-ne sprijinul ori de câte ori aveți nevoie de noi” spus colonelul Răzvan Vâlcu, adjunctul inspectorului IJJ Argeș.