Conf dr. Adrian Tase: Influența României crește în regiune și în lume

0

România este unică în lume prin dualismul care include credința creștină adusă direct de la sursă de Sfântul Apostol Andrei și, respectiv, originile latine concretizate prin descinderea împăratului Traian în Dacia. În zilele noastre, dualismul constă în deschiderea către valorile europene, coroborată cu păstrarea tradițiilor naționale. Cu un tricolor vertical și strălucitor, cu oameni inteligenți și meleaguri de vis, țara noastră are din nou, la un secol de la guvernarea Brătianu, șansa afirmării ca lider regional.

În actualul context geopolitic în care, sfâșiate teritorial, economic și, mai ales, uman, Serbia și Ucraina ne privesc ca pe un big brother capabil să le acorde ajutor, iar vecinii noștri din Uniunea Europeană si NATO cu care avem graniță terestră, Ungaria și Bulgaria, sunt din ce în ce mai prietenoși și dispuși la colaborări, sesizăm creșterea rolului influențial al României.

Mergi prin țară și observi că s-au mai asfaltat niște drumuri, s-au deschis noi porțiuni de autostradă. Cu infrastructură de transport, obiectivele turistice, culturale, istorice, religioase, sunt ușor de accesat. Putem petrece zile frumoase pe Transfăgărășan, la Crama Ceptura, Conacul Cozieni, stațiunile Covasna, Sovata, Durău sau Slănic Moldova, la Costinești, Murighiol sau Mahmudia, cetățile Porolissum, Sighișoara, situl Viscri – feblețea regelui britanic, mănăstirea Voroneț, grădina Banpotoc, etc., etc..

Țara dă personalități care sunt vizibile la evenimente internaționale de vârf. De exemplu, la ultimul congres al Societății Europene de Cardiologie, 41 de medici români au prezentat lucrări originale sau au făcut parte din board-urile care au moderat simpozioane. Tot mai mulți medici obțin certificatul european de specialitate și titlul de fellow al societăților profesionale continentale și, în unele cazuri, americane. În spitalele din România, dotarea s-a îmbunătățit, iar personalul medico-sanitar face eforturi și sacrificii considerabile pentru salvarea vieților pacienților în stare critică. De asemenea, au apărut clinici de vârf, precum Ponderas, Sanador, Ares, Monza, din Capitală, Sf. Constantin din Brașov, etc., care sunt apreciate nu numai de pacienții noștri, ci și de cetățeni străini care vin să efectueze operații de chirurgie robotică în România.

În domeniul sportului, știm cu toții că, luna trecută, încurajați de un public incredibil, tricolorii au defilat la Euro, câștigând grupa și anunțând un nou elan fotbalistic național.

Emisiunea TV Bonjour, Paris!, recepționată nu numai în România, Ungaria și Bulgaria, dar și în Cehia și Slovacia, are ca moderatori sportivi pe celebrele campioane de natație Catinca Hossu și Dora Pașcany, avocatele ideale pentru miracolul sportiv David Popovici. Școala de canotaj fondată de Elisabeta Lipă are rezultate uimitoare la Olimpiadă, iar gimnastica noastră, catalizată de flacăra olimpică purtată de Nadia Comăneci, renaște prin evoluțiile excepționale ale Anei Bărbosu și Sabrinei Voinea! Haltera de argint a Mihaelei și pagaea de record olimpic a lui Cosmin ne conferă o poziție onorabilă în clasamentul pe medalii! Pe podiumul Europei de Est, împreună cu Ungaria și Ucraina!

Ofensiva mâncărurilor procesate, ne obligă să ne organizăm într-o alianță culinară pentru alimentație organică la televiziunea Paprika. Aici cunoaștem chefi italieni, britanici, maghiari, polonezi, dar și români, care ne învață să gătim sănătos.

Festivalurile Untold și Neversea combină procesările DJ cu trupe de muzică pop ca Ava Maxx sau Coldplay, atrăgând public din diverse țări.

Universitățile noastre au devenit cunoscute pretutindeni și absorb studenți de pe toate meridianele lumii. Spre exemplu, “UMF Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca are un număr impresionant de studenți francezi și britanici care, după orele istovitoare petrecute în sala de disecții sau în arena clinică se delectează culinar la restaurantele: Bujolé, La Tarte, l’Alchimiste, Bistro Vienna, Kupaj, Coquette, Baracca, Marhaba, Ciao New York, London Brothers, etc..

Spiritualitatea ortodoxă trăiește un reviriment, milioane de creștini găsind în biserică ancora sufletească necesară pentru a depăși situațiile dificile din pandemie, războaiele din vecinătate, ofensiva drogurilor, ca și problemele curente ale fiecăruia. Astfel, în ultimii 35 de ani s-au construit aproape 20.000 de lăcașe în cult în țara noastră. Printre ele, Paraclisul Universității de Știință și Tehnologie Politehnica București din Centrul Universitar Pitești.

Sunt multe domeniile din România în care performanțele abundă! Ar fi minunat ca ele să fie prezentate public. Așadar, să ne bucurăm de elanul creator al țării și, ori de câte ori avem ocazia, să ne implicăm în dezvoltarea proiectului național!

Conf dr. Adrian Tase