Dumnezeu i-a bătut pe USR – iști cu parul

0

Vă mai aduceți aminte, desigur, de isteriile useriste împotriva Bisericii, a patriotismului, a familiei tradiționale, a istoriei naționale. Vrem spitale, nu catedrale, urlau trotinetiștii cu rucsăceii în spinare și gleznuțele goale. Acum, noua lor șefă, doamna Elena Lasconi, se declară ortodoxă, merge pe la mănăstiri, poartă ie, vorbește despre țară și popor, făcându-și cruci. Cred că useriștii clasici au intrat în disonanță cognitivă și nu pricep ce se întâmplă, dar le spun eu. Dumnezeu, de obicei, nu bate cu parul, dar câteodată, bate cu parul. În ce privește chestia cu menestrelul care i-a spus Elenei Lasconi că e ”Kamala de Câmpulung”, observ că președinta are totuși sânge de userist în vene, deoarece numai useriștii sunt atât de lipsiți de simțul ridicolului care ucide. A fi userist adevărat înseamnă să nu faci diferența dintre un film bun și niște benzi desenate, dintre artă și kitsch, dintre Shakespeare și Dan Barna, dintre Rudolf Nureyev și Iulian Bulai, adică să nu ai absolut deloc repere și valori. Pentru un userist, nu contează diferența dintre un Picasso și carpeta cu răpirea din serai, dintre art nouveau și peștele de sticlă. Ca atare, doamna Elena chiar nu a sesizat cât de penibili au fost toți, adică menestrelul, ea, textul și melodia.

 

Cândva, la o bere la braseria de la Athenee Palace, marele matematician Mihai Botez, venit din America pentru a preda la Centre Demographique ONU – Roumanie, urmărit pas cu pas de Securitate, mi-a spus că, deoarece am fost cel mai bun student al său, îmi va spune un secret. Marile puteri au un scenariu pe o zi, o săptămână, o lună, un an, zece ani, o sută de ani și despre cum crește loboda în România. Trebuie să recunosc faptul că această idee m-a marcat intelectual și la ”revoluție” m-am uitat la televizor ca la teatru. În consecință, în această perioadă, când îl văd pe Crin Antonescu spunând cum a fost dat la o parte din istorie, îmi vine să cred că apariția lui Klaus Iohannis pe firmamentul României s-a datorat faptului că un an înainte avusese loc Euromaidanul, iar chiar în același an Putin anexase Crimeea, așadar războiul din Ucraina era pus pe șine, iar cineva avea nevoie de un neamț bine controlat în peisajul de la graniță, nu de zăbăucii de Ponta și Antonescu. Trebuie să recunoaștem că neamțul și-a făcut datoria, dar este atât de vanitos și naiv încât a crezut că americanii au prieteni. N-au, ne-a spus-o clar Adrian Năstase, a trăit-o pe pielea lui Băsescu. Dacă așa stau lucrurile cu neamțul, întrebarea este cine va fi noul Iohannis în contextul noii situații din Ucraina și al planului american pe următorul deceniu, în urma căruia, așa cum ne spune dnul Mihailo Podoliac, Rusia nu va mai fi la fel. Pe logică, numele alesului ar fi Ciucă deoarece îi stă mai bine unui general decât unui ”covrigar” să anunțe armata obligatorie sau mobilizarea generală, ori să dea chiar nenorocitul ordin de intrare în război pe persoană națională.  Pe de altă parte, s-ar putea ca alegerile din SUA să încurce anumite scenarii. Iau în calcul și faptul că nu se dorește să existe un PSD frustrat, cu un președinte – premier supărat. Să zicem, cu optimismul sau naivitatea care mă caracterizează, că fiind amândoi valabili, adică și Ciolacu și Ciucă, românii vor fi lăsați să aleagă la liber. Mă îndoiesc, deci exist.

 

Cu privire la Pavel Durov de la Telegram, voi scrie cu prudență, așa cum o fac de obicei. Credeați că sunt atât de inconștient încât să scriu articole în care adevărul să fie gol – goluț? Nu am atâta sânge în instalație. Dacă aș spune pe șleau tot ce cred despre cum duce Occidentul spre dezastru corabia democrației, s-ar întâmpla o serie de lucruri neplăcute, precum dispariția unor contracte, marginalizarea, suspendarea pe Facebook, în consecință, mulțumiți-vă doar cu niște aluzii, ori căutați-vă altul mai curajos. Oricum, bine că am împlinit o anumită vârstă și nu voi prinde epoca în care adevărul va fi cu desăvârșire interzis. Ce a fost mai bun și mai frumos în societatea din Vest s-a încheiat, urmează epoca orwell-iană, un fel de glaciațiune din care probabil că se va ieși după sute de ani.

 

Ciucă a fost la Radu Tudor și am putut vedea că are consilieri valabili, la care trăgea din când în când cu coada ochiului, probabil că erau în studio sau prin preajmă. Generalul nu e prost deloc, în schimb e și moale, dar și mincinos. Printre altele, a zis că nu a impus sau influențat nimeni, nici partenerii strategici, nici serviciile, formarea coaliției PSD – PNL. „Nu este vorba de aşa ceva! Vă garantez şi chiar îmi asum ceea ce vă spun acum: serviciile noastre de informaţii se ocupă de ceea ce fac alte agenţii şi servicii pe teritoriul României, au de treabă, slavă Domnului! Până în momentul de faţă o fac foarte bine. Partenerii noştri strategici şi partenerii noştri din Uniunea Europeană şi din NATO apreciază faptul că am reuşit să asigurăm această stabilitate pentru că, dacă ne uităm de jur împrejur, vedem că situaţia nu este atât de simplă”, a declarat Nicolae Ciucă, luni seară, la Antena 3. Garantez și eu ceva, anume că interviul a fost cu întrebări prestabilite, iar răspunsurile au fost învățate pe de rost.

 

Cu privire la Legea pensiilor, Ciolacu și Simona Bucura – Oprescu nu au decât două soluții, fie să dea vina pe Comisia Europeană care nu îi lasă să indexeze toate pensiile așa cum sunt ele în plată, ori să treacă peste, cu un risc enorm, și să anunțe că indexează tot. Pensionarii care au primit măriri să se bucure de ele, iar cei care nu au primit să știe că atât s-a putut stoarce la Bruxelles.

 

Ce credeați și, în genere, ce credeți, că ne auto – guvernăm?

 

Gheorghe Smeoreanu

(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)