Tabere de creație organizate de Arhiepiscopie, în Argeș

0

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat în ultima perioadă mai multe tabere de creație, pentru tinerii credincioși din Argeș și din țară.

Una dintre ele s-a desfășurat la Mânăstirea Robaia, unde a avut loc ediția a IX-a a Tabărei de creație – pictură religioasă ”Sfântul Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravul”.  Aici, copii din diverse colțuri ale țării și din străinătate au avut ocazia de a participa la tabăra care a avut ca scop principal dezvoltarea spirituală și creativă a tinerilor participanți sub îndrumarea cadrelor didactice, Amalia Popa și Geanina Copae de la Școala Gimnaziala Nr. 1 Valea Iasului. Tabăra a reunit copii pasionați de artă și religie, oferindu-le oportunitatea de a învăța tehnici tradiționale de pictură religioasă.

De asemenea, Mânăstirea Slănic a găzduit Tabăra județeană de creație – sculptură religioasă ”Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”, ediția a IX-a. Aici, copii din țară și străinătate au avut oportunitatea de a participa la această tabără sub îndrumarea meșterului popular, Dan Gherasimescu, gazdă bună și primitoare fiind Părintele Clement, starețul mănăstirii. Evenimentul, care a reunit participanți din diverse regiuni, a avut ca scop principal aprofundarea cunoștințelor religioase și artistice, promovând în același timp valorile tradiționale și spirituale. Activitățile din cadrul taberei au inclus ateliere de sculptură religioasă, sesiuni de cateheză, rugăciuni comune și excursii educative. Participanții au fost încurajați să exploreze și să-și dezvolte talentul artistic în contextul credinței ortodoxe, creând icoane și alte lucrări de artă religioasă. Copiii au fost cazați și au servit masa la mânăstire, la finalul taberei, a fost organizată o expoziție a lucrărilor realizate de ei, unde au fost prezentate icoanele și alte opere de artă create în timpul atelierelor.

În fine, Mânăstirea Glavacioc, a găzduit și ea ediția a VI-a a Taberei de creație -pictură religioasă ”Sfântul Cuvios Ioan Casian Romanul din Dobrogea”. Pe parcursul taberei, copiii au avut ocazia să exploreze și să aprofundeze arta religioasă sub îndrumarea unor profesori în pictura icoanelor. Activitățile au inclus ateliere de pictură, sesiuni de cateheză, rugăciuni comune și vizite educative în jurul mânăstirii, toate menite să îmbogățească cunoștințele și experiențele spirituale ale participanților. Unul dintre punctele culminante ale taberei a fost atelierul de pictură de icoane, unde copiii au învățat tehnici tradiționale și au avut ocazia să creeze propriile opere de artă inspirate de viața Sfântului Cuvios Ioan Casian Romanul din Dobrogea. Îndrumați de profesori și clerici experimentați, tinerii au descoperit frumusețea și simbolismul artei religioase ortodoxe, învățând să aprecieze valorile și tradițiile culturale și spirituale.